Joka kymmenes ihminen kokee tulevansa kiusatuksi työpaikalla. Kiusaaminen on subjektiivinen kokemus, jota toinen ei voi kieltää. Huonosta työstä saa sanoa, mutta henkilökohtaisuuksiin meneminen on kiusaamista.
Kiusaaminen taipuu moneksi. Jollekin annetaan liikaa tehtäviä, toiselle liian vähän. Kolmas leimataan hulluksi, epäpäteväksi tai työhönsä kyvyttömäksi. Kiusattu voidaan pienentää koko organisaation voimin ja haudata elävältä ja hiljentää. Vahvan, osaavan ja fiksun hiljentämisestä tulee rumaa peliä. Määräaikainen ja silpputyöläinen pelkää murusiensa puolesta eikä uskalla sanoa ääneen oikealle ihmiselle oikeaan aikaan, vaan väärälle ihmiselle oven sulkeuduttua. Vakituinen ja vanhempi kyllä avautuu ääneen.
Kiusattu saa tuntea olevansa väärä ihminen, väärään aikaan, väärässä paikassa. Pahimmillaan kiusattu menettää itsearvostuksensa uskoessaan olevansa kiusaajaansa vähempiarvoisempi.
Jos työnantajalle pitäisi perustella, miksi jokaisella työpaikalla pitäisi olla kirjallinen tasa-arvosuunnitelma ja kirjallinen raportointisuunnitelma kiusaamisesta ja epäasiallisesta kohtelusta ilmoittamiseksi, niin myydään idea sillä, että tuottavuus paranee, kun kiusaaja luikkii karkuun ja ilmapiiri puhdistuu. Suunnitelmasta näkyy heti, milloin raportoidaan, mistä asiasta ja kenelle. Kiusattu ei jää yksin, hän tuntee, että häntä kuunnellaan, hänen ongelmiinsa tartutaan ja asiat etenevät.
”Luottamus, auttaminen ja välittäminen ovat ilkeyden luonnolliset viholliset.
Kiusaaminen laskee työpaikan tuottavuutta, lisää sairauspoissaoloja ja laskee luovuutta. Luovuus rakentuu luottamuksen, kuuntelun ja välittämisen pohjalle. Luottamus syntyy kulttuurissa, jossa kaikki ihmiset ovat samankokoisia tittelistä, lompakon paksuudesta, automerkeistä ja kravatista tai sen puutteesta huolimatta.
Yhdessä tekeminen lisää luottamusta ja kaataa raja-aitoja. Ihminen on luonnostaan byrokraattinen eläin, joka ensi töikseen kehittää viraston vaikka autiolle saarelle. Siksi johdon täytyy systemaattisesti pohtia keinoja madaltaa organisaatiota, lisätä epämuodollista yhdessäoloa ja jokaisen vastuuta omasta työstä. Vain sellainen ihminen näyttää parasta osaamistaan, jota arvostetaan joka päivä arjessa eikä vain juhlapuheissa.
Luottamus, auttaminen ja välittäminen ovat ilkeyden luonnolliset viholliset. Tutkimukset osoittavat, miten muita auttava ja hyväntekeväisyyttä harrastava auttaa myös itseään, on terveempi ja onnellisempi.
Janne Viljamaa
tietokirjailija, opettaja
Helsinki
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.