Mainostajista tuli hyväntekijöitä

2.1. 2:00

Demokraatissa Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo kirjoittaa markkinoinnissa tapahtuneesta muutoksesta.

”Ensiksi mainostoimistoista tuli viestintätoimistoja. – – Jossain vaiheessa mainostoimistot eivät enää tyytyneet pelkästään muuttumaan viestinnän asiantuntijoiksi vaan ne alkoivat puhua vaikuttamistyöstä. Vaikuttamistyötä tehdessään entinen mainostoimisto tai viestintätoimisto alkaa vähitellen näyttää kansalaisjärjestöltä.”

”Markkinointi on muuttunut viestinnäksi, ja viestintä on vaihtunut hyviin tekoihin kutsumiseksi ja omista hyvistä teoista kertomiseksi. Leipää myydään tekemällä kampanja, jossa kysytään nuorilta kuulumisia. Päivittäistavarakauppa lupaa lapsiasiakkailleen kiusaamisvapaan vyöhykkeen. Ostamalla lentolippuja voi kasvattaa metsää muualla tai juomalla kahvia antaa koulutuksen tuhansien kilometrien päässä asuvalle tytölle. Istumalla luksusauton takapenkillä voi pelastaa muoviroskaan tuhoutuvan valtameren tai tilaamalla ruokaa ravintolasta voi tukea yksinäisiä vanhuksia.”

”Kun etiikka ja ekonomia tai moraali ja markkinointi sekoittuvat, on riski, että ekonomia sittenkin voittaa etiikan ja markkinointi moraalin.”

”Hyvän tekeminen ja rahan tekeminen ovat molemmat tärkeitä tehtäviä. – – Mutta olisiko niiden välillä syytä pitää ainakin kevyt palomuuri?”

”Hyvän ja rahan tekemisen välille on viisasta tehdä jonkinlainen ero, koska muuten voi syntyä tilanne, jossa ei tehdä kumpaakaan kunnolla. Tai sitten tehdään vain sitä toista, sitä vahvempaa valuuttaa eli useimmiten rahaa. – – Todellinen hyvän tekeminen ei kilpailuta kärsimystä; se alkaa avunsaajan tarpeesta, ei copywriterin kynästä.”

Avun toimituspäällikkö Mikko Vienonen varoittaa, että riemu Montrealin YK-kokouksen joulukuussa saavuttamasta sovusta saattaa olla ennenaikaista – jäsenmaiden sitoutuminen ”jollakin tavalla” toteutettaviin 30 prosentin suojelu- ja ennallistamistavoitteisiin on vielä käytännössä koettelematta.

”Maailmanlaajuista luontokatoa on kuluvalla vuosituhannella yritetty pysäyttää pari kertaa aikaisemminkin YK-sopimuksin. Tulokset ovat olleet valitettavan kehnoja.”

”Tällä kertaa sopimus tehtiin samaan aikaan, kun lähes kahdeksasosaa koko planeettamme maapinta-alasta hallitseva valtio keskittyy haaskaamaan valtaviin fossiilipolttoaineiden esiintymiin perustuvat resurssinsa muuttaakseen naapurimaansa, maailman viljavimman maan, pommikuopaksi.”

”Näinä aikoina usko luonnon ennallistumiseen saati pelastumiseen on ’jollakin tavalla’ kovemmalla koetuksella kuin koskaan ennen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide