Suu- ja leukakirurgia on silta lääketieteen ja hammaslääketieteen välillä

Lainsäädäntöä tulisi muuttaa, kunnes suu on osa kehoa myös lääketieteen perusopetuksessa.

5.1. 2:00

Kuten kollegamme totesivat mielipidekirjoituksessaan (HS 27.12.), hammaslääketieteen ja muun lääketieteen välille on muodostunut koulutuksellinen kuilu, jonka umpeen kurominen on tarpeen. Potilaiden hoitoon, tutkimustyöhön, koulutukseen ja opetukseen tarvitaan molempia aloja. Yhtenäinen peruskoulutus ja varhainen erikoistuminen ovat mainioita ajatuksia myös tehokkuuden ja resurssien kannalta.

Toistaiseksi kuitenkin vain suu- ja leukakirurgian koulutuksessa huomioidaan molemmat tieteenalat. Suomessa suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäreiden ja erikoislääkäreiden koulutuksiin sisältyy rinnakkaisia lääketieteen ja hammaslääketieteen täydentäviä opintoja.

Suu- ja leukakirurgian erikoislääkäreitä koulutetaan vaativimpiin erikoissairaanhoidon tehtäviin. Alalla työskentely edellyttää kuitenkin täydentäviä opintoja laajempaa kliinistä koulutusta.

Euroopan unionin ammattipätevyysdirektiivissä huomioidaan suu- ja leukakirurgian erikoislääkärikoulutus siltana lääketieteen ja hammaslääketieteen välillä. Erikoisala perustuu lääketieteen ja hammaslääketieteen perustutkintoihin. Suomessa lainsäädäntö ei sitä tue, joten lainsäädäntöä tulisi muuttaa, kunnes suu on osa kehoa myös lääketieteen perusopetuksessa.

Hanna Thorén

professori, lääketieteen lisensiaatti, hammaslääketieteen lisensiaatti, leukakirurgian erikoislääkäri

Turun yliopisto ja Tyks

Johanna Snäll

apulaisprofessori, lääketieteen lisensiaatti, hammaslääketieteen lisensiaatti, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri

Helsingin yliopisto ja Hus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide