Suomessa puhutuilla kielillä on pitkä historia

Suomen kielen arvostusta voisi nostaa sekin, että antaisimme arvoa sukulaiskielille, joita tällä alueella puhuttiin jo kauan ennen nykyisen suomen kielen muotoutumista.

9.1. 2:00

Paula Korkala kirjoitti (HS Mielipide 1.1.), että suomalaiset eivät arvosta kieltä ja kulttuuriaan. Olen samaa mieltä. Suomella itsenäisenä valtiona on lyhyt historia, mutta tällä alueella puhutuilla kielillä ja kulttuureilla sen sijaan on pitkä historia.

Suomen kielen arvostusta voisi nostaa sekin, että antaisimme arvoa sukulaiskielille, joita tällä alueella puhuttiin jo kauan ennen nykyisen suomen kielen muotoutumista. Tällaisia kieliä ovat esimerkiksi saamen kielet ja karjalan kieli, jotka ovat nykyään uhanalaisia kieliä.

Saamen kielistä me kaikki olemme tietoisia, mutta kuinka moni tietää, että Suomessa asuu tuhansia äidinkielenään karjalan kieltä puhuvia suomalaisia? Tai että suomen kielen Savon ja Karjalan murteet ovat syntyneet alun alkaen karjalan kielestä?

Miten näiden kielten arvostusta voitaisiin nostaa? Koulujen historian- ja äidinkielen opetuksessa aihetta pitäisi käsitellä aiempaa syvällisemmin. Nämä kielet voisivat päästä tavallisen ihmisen tietoisuuteen paremmin myös median kautta. Mikä kunnia noille kielille olisikaan, kun vaikkapa itsenäisyyspäivän toivotukset kuultaisiin Linnan juhlissa myös saameksi sekä karjalan kielellä.

Karjalankieliset tarvitsisivat myös saamen kielten tapaan kielipesiä päiväkoteihin sekä mahdollisuuden oman äidinkielen opetukseen peruskouluissa. Tietoa näistä kielistä on ylläpidettävä ja tätä tietoa on siirrettävä myös lapsille.

Nina Repo

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide