Metsän hoitamattomuus ei ole ilmastoteko

Liian rajut harvennukset ovat vähentäneet metsien kasvua.

9.1. 2:00

Metsän hiilinielua pienentää myös vähentynyt kasvu. Luonnolliset syyt ovat männiköiden vanheneminen ja runsaat kukinta- ja käpy- tai siemenvuodet. Ikävämpi syy ovat liian rajut harvennukset, joilta puuta on jäänyt liian vähän kasvamaan. Yksi selvitys osoitti näiden metsien tuoton alenevan koko kasvatuskaudella 15 prosenttia.

Toinen syy ovat hoitorästit. Tehtaiden sulkeminen takavuosina vähensi kuitupuun kysyntää, ja harvennuksia jäi tekemättä, kun puulle ei ollut ostajaa. Taimikon perkauksia ja harvennuksia on tekemättä 1,5 miljoonalla hehtaarilla. Kasvutappiossa (hiilinielutappio) puhutaan jopa 30 prosentin luokkaa olevasta tasosta näissä metsissä eli näiltä osin vähentämisen sijaan hoitohakkuita on lisättävä lisävahingon estämiseksi. Hoitamattomuus ei ole ilmastoteko.

Ismo Saari

Salo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide