Lääketieteen tiedekuntien yhdistäminen toisi säästöjä

Eläinlääketieteellisen ja lääketieteellisen tiedekunnan alkuvaiheen opinnoissa on enemmän yhteistä kuin erilaista.

5.1. 2:00

Tommi Pätilä, Jukka H. Meurman ja Timo Sorsa kirjoittivat (HS Mielipide 27.12.), että hammaslääkärit hyötyisivät lääketieteen opinnoista. Perustelut kirjoituksessa ovat vankat. Haluan jatkaa tätä ajattelua niin sanotun One Health -käsitteen pohjalta.

Helsingin yliopiston One Health -verkosto sai alkunsa eläinlääketieteen ja lääketieteen tutkijoiden yhteistyöstä. Ajatuksena on saada korkeatasoista tieteellistä osaamista, jossa ylitetään tarpeettomia eri tieteenalojen raja-aitoja.

Helsingin yliopiston hammaslääketieteellinen ja lääketieteellinen tiedekunta on jo aiemmin yhdistetty yhdeksi tiedekunnaksi. Tällä yhdistämisellä ei kuitenkaan ole muutettu hammaslääkäri- ja lääkäriopiskelijoiden opintopolkua yhteiseksi, kuten mielipidekirjoituksessa ehdotettiin. Paljon siihen suuntaan on kuitenkin jo saavutettu hallinnollisia raja-aitoja hävittämällä ja yhteistä keskustelua lisäämällä.

Vieraskynä-kirjoituksessani (HS 14.3.2016) ehdotin eläinlääketieteellisen tiedekunnan yhdistämistä lääketieteelliseen tiedekuntaan. Perustelen edelleen ajatustani sillä, että erityisesti alkuvaiheen opinnoissa on enemmän yhteistä kuin erilaista.

Yhdistämisellä laajennettaisiin opiskelijoiden biologista ajattelua niin tautien synnystä kuin niiden aiheuttajistakin. Samalla säästettäisiin lähes päällekkäistä opetusta esimerkiksi mikrobiologian, farmakologian ja soluanatomian alueilla, jolloin opettajien resursseja voitaisiin vapauttaa entistä enemmän tieteelliseen työhön. Ennen varsinaisia kliinisiä opintoja syntyisi yhteinen opiskelijayhteisö, jonka yhteistyö tulevaisuudessa olisi aiempaa laajempi.

Tuula Honkanen-Buzalski

eläinlääketieteen tohtori, dosentti, Sipoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide