Sodan kauheuksista kärsivät myös nuoruusikäiset pojat ja nuoret miehet

Onko niin, että nuoruusikäisten poikien vahingoittuminen ja kuolema siviili-iskussa ovat sodankäyntiin kuuluva asia eikä heitä niin muodoin tarvitse erikseen nostaa esille?

6.1. 2:00

Tiedotusvälineissä kerrotaan päivittäin sodan kauheuksista. Kun iskut kohdistuvat siviiliväestöön, toistuu tuhosta kertovissa raporteissa, että iskussa kuoli myös naisia ja lapsia tai äitejä ja lapsia. Naiset ja lapset nostetaan esille tuomaan näkyväksi teon epäinhimillisyyttä ja vääryyttä.

Tapahtuma herättää surua ja myötätuntoa. Se herättää myös kiukkua väärintekijää kohtaan. Näin pitääkin, mutta jotain tärkeätä tästä puuttuu. Ajattelen erityisesti nuoruusikäisiä poikia ja nuoria miehiä. Naiset, äidit ja lapset mainitaan, koska heidän tarvitsemaansa suojelua on loukattu. Ilmaisu herättää kysymään, miksei sama koske nuoruusikäisiä poikia, nuoria miehiä ja miten se mahdollisesti vaikuttaa heidän käsitykseensä itsestä ja odotuksiinsa tulevaisuudesta.

Nuoruusikäiset pojat ja nuoret miehet eivät enää samaistu lapsiin. He ovat iässä, jossa jo seurataan maailmantilannetta ja samalla pyritään hahmottamaan omaa tulevaisuutta, oman elämän suuntaa ja tarkoitusta.

On sanomattakin selvää, että nuoruusikäisiä poikia kuolee siviiliväestöön kohdistuvissa hyökkäyksissä, mutta ”minua ei mainita”. Onko siis niin, että nuoruusikäisten poikien vahingoittuminen ja kuolema siviili-iskussa ovat sodankäyntiin kuuluva asia eikä heitä niin muodoin tarvitse erikseen nostaa esille?

Tyttöjen tilanne on erilainen. Varttuneet tytötkään eivät samaistu lapsiin, mutta kylläkin jo naisiin. Heidän mahdollinen vahingoittumisensa ja kuolemansa herättävät surua ja tunnustetaan vääryydeksi myös aikuisuudessa, ei ainoastaan lapsena.

Olisi mielenkiintoista, jos joku tutkija kertoisi, mikä lapsiin ja naisiin rajoittuvan ilmaisun historia on. Tuleeko se ehkä ajalta, jolloin niin moni poikalapsi joutui sotaan, että heidän tuli sisäistää sodan mahdollisuus osaksi omaa elämänkulkuaan jo nuoruudesta lähtien?

Ehdotan, että äideistä puhuttaessa mainittaisiin myös isät tai puhuttaisiin vanhemmista ja aina mainittaisiin sekä lapset että nuoret.

Tytti Solantaus

lastenpsykiatri, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide