Sairaus ei voi olla syrjinnän peruste

Kansainvälisesti tarkasteltuna epilepsiaa sairastavat kokevat syrjintää usealla elämän osa-alueella.

3.1. 14:00

Helsingin Sanomat uutisoi (3.1.) apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin päätöksestä, jonka mukaan epilepsiaa sairastavia synnytysikäisiä naisia on syrjitty Suomessa erityisen moitittavasti.

Kansainvälisesti tarkasteltuna epilepsiaa sairastavat kokevat syrjintää usealla elämän osa-alueella.

Viime vuonna Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi epilepsiaa ja muita neurologisia sairauksia koskevan toimintasuunnitelman, jossa vaaditaan maita vähentämään epilepsiaan liittyvää stigmaa, syrjintää ja kehittämään lainsäädäntöään epilepsiaa sairastavien ihmisoikeuksien suojelemiseksi.

Länsimaissa aina Aristoteleen tulkintoihin asti juurensa ulottava stigma on asettanut epilepsiaa sairastavat ihmiset, erityisesti naiset, epäoikeudenmukaiseen asemaan kautta historian. Rinnastuksia onkin naisten kohdalla tehty esimerkiksi hysteriaan. Viime vuosisadalla eugeniikan mukanaan tuoma sterilisointi koski 1970-luvun alkuun asti Suomessa myös epilepsiaa sairastavia ja lähes yksinomaan naisia.

Vaikka epilepsiaa hahmotetaan nykyään lääketieteellisen viitekehyksen läpi ja erilaisia sairauksia sairastavien ihmisten asema on Suomessa parantunut, tulee erilaisia sairauksia sairastavien oikeuksia edelleen turvata aktiivisesti. Syrjivät käytännöt voivat historiallisesta näkökulmasta tarkasteltuna näyttää erityisen irvokkaita.

Emma Huttunen

lapsuus- ja nuoruusiän epilepsian sairastanut, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide