Ruuan keittämisessä kannattaa muistaa pari hyvää niksiä

Vettä ei tule höyrystää, sillä myös 99-asteinen vesi kypsentää. Veden höyrystyessä teho menee suoraan harakoille.

Vesi ei lämpene yli 100-asteiseksi.

4.1. 15:00

Ylen uutisissa (2.1.) oli pitkä pätkä italialaisesta energiaa säästävästä pastan keittäjästä, joka hyödynsi kiehautetun veden jälkilämpöä. Ihan hyvä, vaikka olikin turhan kaukaa haettu esimerkki. Sama pätee kaikkeen keittämällä kypsentämiseen: perunoihin, parsakaaliin, kananmuniin ja paljoon muuhun. Ei ole tiedettä.

Riittää, kun pitää mielessä kaksi asiaa. Älä höyrystä vettä, ja hyödynnä jälkilämpö. Vesi ei lämpene yli 100-asteiseksi. Kaikki ylimääräinen teho menee höyrystämiseen, siis suoraan harakoille. Myös 99-asteinen vesi kypsentää. Ei siis tarvita isoja höyrykuplia keitettäessä.

Toinen vinkki koskee kiehuvan veden jälkilämpöä. Perunat voi keittää antamalla niiden kiehua noin viisi minuuttia ja jättämällä hitaasti viilenevään veteen varttitunniksi. Niin sanotun kahdeksan minuutin munan voi keittää antamalla munan kiehua kolme minuuttia sadassa asteessa ja loppuajan olla jälkilämmössä. Kypsyminen kestää pari minuuttia kauemmin mutta kuluttaa runsaasti vähemmän sähköä.

Kokeilemalla oppii. Helpointa ja tärkeintä on välttää höyrystämistä – liiallista kuplimista.

Lars Lundström

fyysikko, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide