Haluaako Helsinki ajaa hoitajat pois kaupungista?

Työsuhdeasuntoni vuokrankorotus osoittaa Helsingin kaupungilta huonoa tilannetajua.

5.1. 14:00

Helsingin kaupungin käyttämän Sarastia-järjestelmän palkkasotkut ovat aiheuttaneet huolta ja stressiä henkilökunnan keskuudessa. Palkan saaminen tehdystä työstä sopimuksen mukaan sovittuna päivänä pitäisi olla perusasia. Yli puoli vuotta on jo kulunut ja kohdallani selvittely jatkuu edelleen.

Helsingin sote-henkilöstöä siirrettiin koronapandemian aikana toimipaikasta toiseen. Tämä on aiheuttanut hoitovelan kasaantumisen tietyillä sektoreilla, esimerkiksi koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Inflaatio ja hintojen nousu koskettavat meitä kaikkia. Monet sinnittelevät jo nyt arjessaan äärirajoilla ja odottavat kauhulla tulevaa.

Helsingin kaupunki kertoi viime syksynä verkkosivuillaan, että se tarjoaa henkilöstölleen myös työsuhdeasuntoja. Asuntojen myöntämisperusteita on uudistettu ja asuntoja kohdistetaan nyt erityisesti työvoimapula-aloille. Työsuhdeasuntojen vuokranmääritysmallia uudistettiin, sillä vuokrien taso ei ollut kilpailukykyinen yleisillä vuokramarkkinoilla. Uusissa vuokrasopimuksissa vuokrat ovat jatkossa noin kymmenen prosenttia nykyistä alempia. Uudet vuokrat tulivat voimaan syyskuun 2022 alusta.

Muutos siis koskee vain osaa asunnoista. Omalla kohdallani vuokra tulee nousemaan 50 euroa. Se on korkein korotus, mitä kerralla voi tehdä. Jatkossa maksan kaksiosta yli 900 euroa. Yksin asuvalle on melkoinen haaste, kun puolet nettopalkasta menee asumiseen. Asuntoedustani maksan myös kuukausittain veroa.

Tähän asti työsuhdeasunnon kohtuullinen vuokra suhteessa palkkatasoon, sen sijainti työpaikkaan nähden ja julkisen liikenteen sujuvuus on ollut suurin syy jatkamiseen nykyisessä työssäni hoitajana Helsingin kaupungilla.

Näillä korotuksilla sitä syytä ei enää ole. Henkilöstöpoliittisesti päätös vuokrankorotuksista tulee erittäin huonoon aikaan, kun henkilöstöpula on melkoinen. Kaupungin päättäjien tilannetaju on tässä asiassa ollut todella huono.

Jos Helsingin kaupungin vetovoima työnantajana on viime aikoina ollut heikko, samoin on pitovoiman laita. Uskoisin, että kaupungilla ei olisi varaa menettää yhtään sote-alan ammattilaista. Olisiko mahdollista ottaa askel taaksepäin ja perua edes vuokrankorotus tässä tilanteessa, kun samalla osassa asunnoista vuokra laskee monta prosenttia?

Työnantajaan pettynyt

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide