Palkan on vastattava työn vaativuutta

On tärkeää pitää yllä keskustelua palkkauksen epäkohdista.

6.1. 2:00

Helsingin Sanomat kertoi (30.12.) Helsingin raitiovaununkuljettajien työoloihin liittyvistä ongelmista. Juttua varten haastatellut kuljettajat mainitsivat yhdeksi ongelmaksi myös palkan, joka ei vastaa työn vaativuutta.

Raitiovaununkuljettajan koulutus kestää puoli vuotta, ja peruspalkkaus on runsaat 2 300 euroa. Vastaavasti kolme ja puoli vuotta kestävällä restonomin ammattikorkeakoulututkinnolla työehtosopimuksen mukainen aloituspalkka oli vuonna 2012 valmistuttuani 2 100 euroa.

Ymmärrän kuljettajien tunteet sekä heidän päätöksensä irtisanoutua työstään. Olen päätynyt itsekin samaan ratkaisuun kaupan alalla tilanteissa, joissa työnantaja on kieltäytynyt keskustelemasta palkkauksen sovittamisesta työn kuormittavuutta vastaavaksi.

Samaan aikaan ansioni ovat kuitenkin edelleen muiden amk-tutkinnon suorittaneiden ja alalla työskentelevien tavoin reilusti suomalaista keskiarvopalkkaa eli 3 700 euroa matalammat, mikä ei koulutukseen ja työkokemukseen nähden myöskään ole kohtuullista.

On tärkeää pitää yllä keskustelua palkkauksen epäkohdista, varsinkin kun kasvavat tuloerot sekä inflaatio ovat monille jatkuva huolenaihe. Valitettavasti ne, joiden matalat ansiot eivät selity koulutusasteella tai sukupuoleen perustuvalla syrjinnällä, ovat toistaiseksi jääneet tämän keskustelun ulkopuolelle.

Aleksi Niemi

erikoismyyjä, myös vuoroesimiehenä työskennellyt, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide