Kansalaiset voivat vähentää valtion menoja omatoimisesti

Miksi odottaa valtiovallan toimia?

9.1. 2:00

Mielipidekyselyiden mukaan kansalaisia huolettaa valtion velkaantuminen. Uudelta hallitukselta odotetaan miljardiluokan kululeikkauksia.

Miksi odottaa valtiovallan toimia, kun kansalaiset voisivat omatoimisesti vähentää valtion menoja? Esimerkiksi lapsilisiä maksetaan vuodessa noin miljardilla eurolla. Lapsilisän saantiin ei vaikuta omaisuus eivätkä tulot. Siis vauraammat perheet saavat lapsilisää siinä missä vähemmän vauraatkin. Jos ne, jotka eivät lapsilisää tarvitse, eivät myöskään sitä hakisi, jäisi valtion kassaan satoja miljoonia euroja.

Kotitalousvähennystä myönnettiin vuonna 2019 verotuksessa 476 miljoonaa euroa. Jokaisen olisi hyvä pohtia, onko kotitalousvähennyksen hyödyntäminen todella välttämätöntä omissa hankinnoissa. Vähennyksenhän voi jättää myös hyödyntämättä tai hankinnan tekemättä.

Energiakriisin vuoksi sähkönkäyttöä tuetaan eri tavoilla. Osaa tuista, kuten arvonlisäveron alennusta, ei pysty estämään. Osaan pystyy jokainen itse vaikuttamaan. Jokainen voi tämänkin tuen jättää halutessaan hyödyntämättä.

Valtio olemme me.

Aki Sirpi

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide