Konkreettinen toiminta lievittää ilmastoahdistusta

Puiden istuttamisen ja mielenosoituksiin osallistumisen ei pitäisi sulkea toisiaan pois, vaan kummallakin on paikkansa.

10.1. 2:00

Airi Punkari kirjoitti (HS Mielipide 6.1.), ettei mielen osoittaminen ole ilmastoteko, vaan aktivistien olisi syytä ruveta istuttamaan puita.

Jos omaa ilmastoahdistusta haluaa helpottaa, on konkreettinen tekeminen tutkitusti paras tapa toimia. Se, että puiden istutus olisi enemmän ympäristöteko kuin mielenosoitus, on hyvin yksipuolinen totuus.

Jos ilmastokriisistä selviäisi pelkällä puiden istuttamisella, olisi tulevaisuutemme turvattu. Se ei valitettavasti kuitenkaan riitä. Hiilinielut ovat vain yksi osa ilmastotoimia ja niidenkin lisäämisen taustalla on tutkittua tietoa siitä, miten meidän tulisi toimia ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi. Mielenosoituksilla taas vaaditaan suurempia ja nopeampia ilmastotoimia sekä pyritään herättelemään ihmisiä nykytilanteeseen. Mielenosoituksilla myös saadaan palstatilaa tavoitellulle asialle – tässä tapauksessa ilmastokriisin torjumiselle –, mikä taas lisää tietoisuutta asiasta.

Se, että ilmastotoimia arvotetaan toisiaan vastaan, ei palvele ketään. Puiden istuttamisen ja mielenosoituksiin osallistumisen ei pitäisi sulkea toisiaan pois, vaan kummallakin on paikkansa. Liikenteen tukkiminen syrjäisellä metsätiellä tuskin ylittäisi uutiskynnystä edes paikallislehdessä, mutta vilkkaalla Mannerheimintiellä viesti on selkeä: kuulkaa huolemme.

Ei siis ole yhtä oikeaa tapaa toimia ilmaston ja ympäristön hyväksi – kaikkia tekoja tarvitaan.

Laura Vänskä

ympäristösuunnittelija, Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide