Kohtaamisen taidot ovat luottamusyhteiskunnan perusta

On ratkaisevan tärkeää, että julkista valtaa käyttävien ammattilaisten peruskoulutus takaa heille riittävät kohtaamisen valmiudet.

10.1. 2:00

Yksityisen turvallisuusalan toiminnasta heränneen keskustelun myötä haluan nostaa esiin kohtaamisen merkityksen kaikissa niissä ihmisten kohtaamista sisältävissä ammateissa, joihin liittyy etenkin julkisen vallan käyttöä. Luottamusyhteiskunta rakentuu näissä pienissä kohtaamisissa – siksi ne ovat niin merkityksellisiä.

Tiedossa oleva tosiasia on, että erityisen vaativat vuorovaikutustilanteet ovat ammattialojen arkea. Onnistunut kohtaaminen edellyttää ammattilaisilta toisten ihmisten kunnioittamisen, kuuntelemisen, erilaisuuden arvostamisen sekä yhteisen konsensuksen luomisen lisäksi halua ja kykyä asettua mahdollisimman tasavertaiseen suhteeseen, omasta ammatillisesta asemasta huolimatta – tai oikeammin juuri sen vuoksi. Tämä on edellytys yhteiselle tiedon muodostukselle, tilannekuvalle ja työskentelylle. Onnistunut kohtaaminen luo molemminpuolista luottamusta.

Ammattilaisten kohtaamisen taidot ovat moninainen turvallisuustekijä, niin ruohonjuuritasolla yksittäisten ihmisten ja ammattilaisten kuin pidemmässä kaaressa yhteiskuntarauhankin kannalta. Tästä syystä on ratkaisevan tärkeää, että julkista valtaa käyttävien ammattilaisten peruskoulutus takaa heille riittävät kohtaamisen valmiudet ja organisaatioiden rakenteet sekä asenteet johtoa myöten tukevat heitä tässä tärkeässä tehtävässä.

Essi Varila

lastensuojelun sosiaalityöntekijä

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide