Sähkönsäästö­talkoissa on katsottava tulevaisuuteen

Tavoitteena tulee olla halu säästää energiaa ja tehdä investointeja päästöttömän energian tuottamiseen itse.

12.1. 2:00

Maan hallitus valmistelee parhaillaan toimia kansalaisten talvikuukausien sähkölaskujen kompensoimiseen. Nyt tehtävät ratkaisut ovat kertaluonteisia. Minusta keskustelusta puuttuu pidemmän aikavälin kannusteista puhuminen.

On päivänselvää, että energiantuotannossa pitää tulevaisuudessa nopeammin päästä ratkaisuihin, joilla elinympäristöä kuormitetaan huomattavasti vähemmän. Myös yksittäisten kotitalouksien osalta. Kevään ja kesän aikana moni suomalainen pohtii omien aurinkopaneelien asennusta kotiin tai kesämökille. Kustannukset ovat isoja. Päätös yksittäiselle kotitaloudelle ei ole helppo.

Tavoitteena tulee olla halu säästää energiaa ja tehdä investointeja päästöttömän energian tuottamiseen itse. Pidemmän aikavälin investoinnin rahoitus ja samalla ylimääräisen energian myynnistä saatava tulo tulisi olla mahdollisimman yksinkertainen ja kannustava kokonaisuus.

Voisiko ajatella mallia, jossa yksittäisen kotitalouden tuottaman ylimääräisen sähkön myynnistä saadusta tulosta vaikka puolet menisi investointikulujen kattamiseen? Valtio voisi taata investointikuluihin liittyvän lainan, ja se maksettaisiin pois kotitalouksien itse tuottamalla sähköllä. Kotitalouksilla olisi intressi säästää myös energiaa, koska silloin myyntiin menevän sähkön määrä lisääntyisi ja investoinnin hoitaminen nopeutuisi. Kotitalouksien kynnys päätöksen tekemiseen madaltuisi huomattavasti, jos perustamiskustannukset pienenevät.

Olennainen asia on pohtia jo nyt pidemmän aikavälin kannustavia ratkaisuja kotitalouksien osalta. Eduskuntavaalit ovat keväällä. Vaalikeskusteluissa olisi mielenkiintoista ja hyödyllistä kuulla puolueiden ajatuksista satojentuhansien kotitalouksien arkeen liittyvään tärkeään asiaan.

Kirsi Tarvainen

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/
.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide