Sota Euroopassa on tyhjentänyt EU:n lompakkoa – pian jäsenmailta tarvitaan päätöksiä

Euroopan unioni ei vuonna 2020 budjetista sopiessaan osannut varautua miljardien eurojen uuteen rahanmenoon.

17.1. 2:00

Lisää vauhtia vihreisiin investointeihin, lisää apua Ukrainalle, lisää tukea eurooppalaisille yrityksille, lisää muskeleita EU:n puolustukseen.

Siis lisää rahaa. Lista EU:n uusista raharei’istä alkaa olla pitkä, eikä näihin menoihin ollut varauduttu, kun EU:n budjettia eli monivuotista rahoituskehystä vuosille 2021–2027 sorvattiin.

Kiitos Vladimir Putinin ja Venäjän hyökkäyssodan, lompakon pohja alkaa kohta häämöttää. Inflaatio vielä pahentaa asiaa.

Mikä neuvoksi? EU:n ottama velka jäsenmaiden elvytykseen koronaviruspandemian jälkeen oli ainakin Suomen käsityksen mukaan kertaluontoinen temppu, joten velalla ei tilannetta ratkaista.

Vaihtoehtoina ovat, että jäsenmaat lisäävät rahoitustaan EU:n budjettiin tai unioni kehittää uusia ”omia varoja” eli kerää budjettiinsa rahaa esimerkiksi EU:n laajuisilla veroilla.

Kolmas vaihtoehto on kohdentaa budjettia uudelleen ja siirtää varoja joistakin jo sovituista rahoitusohjelmista uusiin, päälle kaatuviin kohteisiin.

Kaikki nämä ovat jäsenmaiden poliittisten johtajien kannalta epämiellyttäviä valintoja selitettäviksi kotimaan äänestäjille. Kuka nyt uusia veroja haluaisi, tai verotuksensa kiristymistä EU-jäsenmaksun takia.

Jotain tarttis tehdä, ja jotain on tulossa. EU-komissio on luvannut laatia tämän vuoden toisella neljänneksellä arvion monivuotisesta rahoituskehyksestä ja mahdollisesti tarkistaa kehystä.

Esimerkiksi EU-parlamentti kannustaa äskettäin hyväksytyssä oma-aloitemietinnössään tarkistamaan raameja, ja nimenomaan ylöspäin.

Parlamentti on useiden jäsenmaiden lailla kovasti innostunut esillä olleesta Euroopan suvereniteettirahastosta, jolla unioni vähentäisi riippuvuuttaan EU:n ulkopuolisista maista, esimerkiksi Kiinasta. Rahaston avulla suunnattaisiin varoja esimerkiksi eurooppalaisiin investointeihin.

Kuka nyt uusia EU-veroja haluaisi?

Osa nuukemmista jäsenmaista yrittää lopettaa suvereniteettirahastosta keskustelemisen alkuunsa, mutta peto on niin sanotusti jo irti.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen helpotukseksi EU:n rahoituskeskustelu on vaikea aihe muuallakin kuin Suomessa, joten asiaa pitkitettäneen niin paljon kuin mahdollista. Komission kaavailema aikataulu rahoituskehysten tarkistamisesta tarkoittaa, että EU:n rahakiistat ja budjetin paikkailu sulostuttavat Suomen uuden hallituksen kautta eivätkä häiritse nykyisen hallituksen vaalityötä.

Kirjoittaja on HS:n kirjeenvaihtaja Brysselissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide