Infektioita voi vähentää pienillä asioilla

Korona-aikana opimme paljon käytäntöjä, joita olisi helppoa ja järkevää toteuttaa edelleen.

11.1. 2:00

Koko syksyn olemme lukeneet lapsiperheiden jatkuvasta flunssakierteestä ja aikuistenkin sairastamista rajuista flunssista. Koronaviruksen lisäksi nyt kiertävät myös influenssa ja rs-virus, ja noroviruskausikin on alkanut.

Korona-aikana näimme, miten tehokkaasti eristäytyminen ja hyvä hygienia vähensivät koronan lisäksi myös kaikkia muita tartuntatauteja. Vastaavanlaiseen eristäytymiseen tuskin kukaan haluaa palata, mutta korona-aikana opimme paljon käytäntöjä, joita olisi helppoa ja järkevää toteuttaa edelleen. Käsienpesun lämpimällä vedellä ja saippualla tulisi kuulua jokaisen rutiineihin aina sisälle tullessa, ennen syömistä ja ruoanlaittoa sekä wc-käynnin jälkeen.

Flunssan oireisimpina alkupäivinä suositellaan edelleen pysymään kotona. Töihin ja töiden vuoksi päiväkotiin on usein välttämätöntä palata heti, kun oireet alkavat vähentyä. Tehokasta tartuntojen ehkäisyä olisi kuitenkin jättää väliin vähemmän pakolliset vapaa-ajan harrastukset, hoplopit ja kyläilyt esimerkiksi ensimmäisen tartuttavimman viikon ajan, jotta kyseistä flunssavirusta ei viedä uuteen porukkaan.

Vatsataudin sairastamisen jälkeen suositellaan pysymään pois päiväkodista, töistä ja ihmisten ilmoilta kaksi vuorokautta oireiden päättymisen jälkeen, koska varsinkin norovirus tarttuu äärimmäisen helposti. Vieraiden kutsumisessa kotiin kannattaa pitää vielä pidempi tauko, koska noro elää pinnoilla tarttumiskykyisenä jopa 12 päivää ja on vaikea hävittää siivouksella. Tartuntoja voisi ehkäistä myös välttämällä kontakteja jo altistumisen jälkeen, esimerkiksi pitämällä vielä oireeton lapsi kotona perheen ensimmäiseksi sairastuneen kanssa.

Pahimpien korona-aikojen jälkeen ymmärrettävästi tuntuu siltä, ettei jaksaisi enää pysyä kotona tai kiinnittää huomiota käsihygieniaan, varsinkin jos flunssia on sairastettu jo useampia kertoja. Pienilläkin teoilla voimme kuitenkin vähentää infektioita.

Suvi Sippo

terveyskeskuslääkäri, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide