Tekoäly tuo opiskeluun uusia mahdollisuuksia

Esimerkiksi Chat GPT mahdollistaa oppimisestaan aidosti kiinnostuneille opiskelijoille alaan katsomatta uudenlaisen tekoälyavusteisen opiskelutavan.

13.1. 2:00

Opiskeluun liittyvä keskustelu Chat GPT:n kaltaisten tekoälypalvelujen ympärillä korostaa liiaksi uusien sovellusten haittoja. Myös mielipidesivuilla on useita kertoja kuvattu Chat GPT -tekoälysovelluksen vaikutusta opiskeluun.

Helsingin yliopiston maisteriopiskelija Janne Yrjö-Koskinen (HS Mielipide 9.1.) korosti hyvässä kirjoituksessaan tekoälysovelluksen mahdollisuuksia huijauksen ja petkutuksen välineenä. Maailmalla Chat GPT on ehditty plagioinnin pelossa kieltääkin jo osassa kouluista, esimerkiksi New Yorkissa. Suomessa ei tiettävästi tälle tielle ole vielä lähdetty – ja hyvä niin. Uuden teknologian käyttöönottoa tulisi edistää ja opiskelijoita kannustaa, ei kieltää.

Uhkakuvien sijasta keskustelun soisi paneutuvan uusien teknologisten innovaatioiden mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin. Esimerkiksi jo mainittu Chat GPT mahdollistaa oppimisestaan aidosti kiinnostuneille opiskelijoille alaan katsomatta uudenlaisen tekoälyavusteisen opiskelutavan, jossa kaikkien saatavilla on oma henkilökohtainen sparraajansa. Vaikkapa oman ymmärryksensä testaamiseen ja uusien näkökulmien etsimiseen tekoälysovellukset tuovat selkeää lisäarvoa. Toki huijausnäkökulmatkin tulee ottaa tosissaan, mutta harvoinpa täyskielto on pitkällä aikavälillä osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi.

Opettajajohtoista uuteen teknologiaan perehtymistä voisi hyödyntää myös yhtenä työkaluna medialukutaidon opetuksessa. Tämä aikamme yksi tärkeimmistä kansalaistaidoista kun tuskin tulee merkitykseltään ainakaan vähenemään. Tekoälyn vaikutus eri yhteiskunnan alueilla on yhtä varmasti vain kasvamaan päin.

Peter Porkka

tuotantotalouden diplomi-insinööri, sotatieteiden maisteri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide