Sähkötukia roiskitaan vaalipaniikissa

12.1. 2:00

Savon Sanomat kirjoittaa, että erilaisista sähkönkäyttäjien taloutta tukevista päätöksistä on sukeutunut vaikeasti hahmotettava vyyhti.

”Vaikka pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen malli kertakorvauksesta marras-helmikuun laskuista voi vielä muuttua lausuntokierroksella, se on todennäköisesti kokonaisuuden vaikuttavin osa.”

”Kuluttajan ei tarvitse hakea kertakorvausta itse. Linjaus on hieno asia, koska se estää virheitä. Kaikki sähkönkäyttäjät eivät esimerkiksi ole välttämättä vieläkään hahmottaneet, ettei sähkön siirtomaksuja lasketa tuenalaiseen summaan vaan ainoastaan sähköenergialaskun summa.”

”Lopullisia tukisummia ei ole mahdollista vielä arvioida, varsinkin kun marras-joulukuun laskuista marras-helmikuulle määritettävän sähkötuen summa otetaan huomioon verottajan sähkövähennystä tai Kelan väliaikaista sähkötukea määritettäessä.”

”Niin tärkeää kuin kotitalouksien tukeminen onkin, tukien tulosidonnaisuus olisi ollut paikallaan. Nyt huojennuksista nauttivat kaikista hyvätuloisimmatkin sähkönkuluttajat. Onko se julkisen talouden tila huomioiden tarkoituksenmukaista, on hyvä kysymys.”

”Vaikka tukiin sisältyy omavastuurajoja, tukivyyhden on vaikea nähdä erityisesti kannustavan sähkön kulutuksen pienentämiseen. Tosin tuen tammi-helmikuun tukisummien määräytyminen marras-joulukuun sähkölaskujen perusteella voi tuoda suurenkin kannusteen säästämiseen, jos kotitaloudella on pörssisähkö ja tulee kovat pakkaset ja tyyni sää.”

Ilkka-Pohjalainen toteaa, että sähkötukipaketti on kurottu kokoon lyhyessä ajassa.

”Etenkin keväälle tähdätyn kertakorvauksen valmistelussa on vaalipaniikin makua.”

”Tukea aiotaan roiskia myös sinne, jonne sitä ei tarvita, eli myös hyvätuloisille jopa Lapin lomamökkien lämmityskuluihin. Sellaista rahan jakamista on vaikea hyväksyä.”

”Suomen sähkömarkkinamalli on rakennettu normaalioloihin, joissa sähköstä ei ole pulaa eikä kattohintoja ole tarvinnut ajatella. Nyt sähkö maksaa osalle kuluttajista hirvittävästi ja osa sähköyhtiöistä käärii pörssissä voittoja markkinoiden kalleimman tuotantomuodon hinnoilla, vaikka ne itse tuottavat sähkön halvalla.”

”Kun sähköyhtiöiden tuotoille ollaan säätämässä ylärajaa, vastaavasti voisi olla takeena alaraja. Näin voitaisiin turvata se, että eri puolilla maata säilyy toimintakunnossa sellaisiakin voimaloita, jotka halvan sähkön aikoina ajettaisiin tappiollisina alas. Tällaisia laitoksia voidaan jonakin päivänä tarvita huoltovarmuuden ja säätökapasiteetin varmistamiseksi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide