Siviilipalveluksen tilalle voisi harkita kansalaispalvelusta

Kansalaispalvelus rakennettaisiin tukemaan yhteiskunnan siviilivalmiutta ja -varautumista sekä kehittämään kansakunnan resilienssiä kriisin ja sodan aikana.

24.1. 2:00

Ruotsi on ilmoittanut laajentavansa maanpuolustusvelvollisuutta palauttamalla käyttöön kansalaisvelvollisuuden (civilplikt). Tarkoituksena on kouluttaa ihmisiä sodan tai kriisin ajan tehtäviin. Suomessa tätä mallia voisi verrata siviilipalvelusmalliin, joka toimii niin ikään asepalveluksen vaihtoehtona.

Siviilipalvelus ei kuitenkaan enää palvele modernin ajan tarpeita nykymuodossaan. Kun siviilipalvelus pohjautuu vahvasti työvelvollisuuteen, sen tukirooli sodan tai kriisin ajan tehtävien kouluttamisessa on heikentynyt huomattavasti. Kirjaston hyllyjen välistä löytyviä siviilipalvelusta suorittavia nuoria miehiä voisi sen sijaan hyödyntää ja kouluttaa kokonaisturvallisuuttamme ajatellen järkevämmin.

Yhä useampi nuoriso- ja kansalaisjärjestö puhuu kansalaispalveluksen puolesta. Se toimisi vaihtoehtona aseelliselle palvelukselle. Kansalaispalvelus rakennettaisiin tukemaan yhteiskunnan siviilivalmiutta ja -varautumista sekä kehittämään kansakunnan resilienssiä kriisin ja sodan aikana. Koulutuksen suorittaneiden osaamista voisi hyödyntää esimerkiksi viranomaisten tukena poikkeusoloissa ja kriisien keskellä. Vastuuministerinä toimisi työ- ja elinkeinoministeriön sijaan sisäministeriö, joka vastaa jo nyt esimerkiksi poliisin, pelastustoimen ja siviilikriisinhallinnan aloista.

Vaikka Ukrainan sota näyttäytyy meille taistelutantereena, jossa kovinta ääntä pitävät toistuvat ohjusiskut ja kuvat sotilaista täysissä taisteluvarustuksissa, nykyajan kriisitilanteet vaativat meiltä yhteiskuntana kuitenkin paljon muutakin kuin pelkillä aseilla ja tankeilla taistelemista.

On tärkeää ylläpitää yhteiskuntamme kannalta tärkeää infraa ja toimintoja niiltä osin kuin ne vain eri tilanteissa ovat mahdollisia. Ruotsissa on herätty tähän civilpliktin jälleentulemisena. Suomessa meillä olisi malleja, joita soveltamalla voisimme kehittää nykyistä järjestelmää nykyajan haasteisiin vastaavaksi.

Ida-Susanna Pöllänen

reserviläinen, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide