Some­selibaatti ei tee paremmaksi ihmiseksi, mutta huojentaa kummasti mieltä

Sosiaalisesta mediasta luopumisen jälkeen kakofonia päässä on hellittänyt ja päiviin on tullut lisää tunteja. Vieroitusoireita ei ole tullut.

16.1. 2:00

”Kerro nyt, millaista se on”, ystävä kärtti.

”En mä halua julkisesti puhuu siitä, kun se kuulostaa niin tekohyveelliseltä.”

”Ei kun oikeasti kiinnostaa, millaista on olla ilman. Siis pidempään kuin viikon verran.”

Hyvä on. Olen elänyt ilman sosiaalista mediaa kohta kolme vuotta. Selibaattiin ryhtymiseen ei ollut mitään yksittäistä tai erityistä syytä. Päätös kypsyi itsekseen monen kuukauden aikana.

Olin käyttänyt somea sen aamuhämäristä asti. Rakastin sitä. Mutta jokin oli vinossa.

Ensimmäisenä huomasin, että se varasti aikaani. Vaati koko ajan lisää huomiota ja oikein kalastelemalla kalasti kehuja. Ja se nalkutus! Kaikki keskustelut kieroutuivat kummalliseksi jankutukseksi ja syyttelyksi. Eniten ärsytti, että ärsytti. Miksi ihmeessä?

Koska aivot eivät tajua sosiaalista mediaa. Ne kehittyivät alun perin pienten piirien hallintaan. Siksi tunteemme eivät verkossa osaa erottaa tuttuja ja tärkeitä ihmisiä vieraista ja vähemmän tärkeistä eivätkä asettaa nettikommentteja oikeaan mittakaavaan, selittää aivotutkija Lauri Nummenmaa mainiossa Tunnekartasto-kirjassaan.

Ihmisille on elintärkeää toimia toistensa peilinä, mutta somen kontaktiviidakko ja tauotta vellova raportointi muiden tekemisistä saa sosiaalisen mielemme solmuun ja lietsoo aivojen moraalipainikkeet ylikierroksille.

Ei ihme, jos ärsyttää.

Eräänä keväisenä päivänä ilman etukäteispäätöstä päästin moraalinvartijani levolle. Poistin sometilini kaikista käyttämistäni alustoista.

Tunsin huojennusta. Tunnen edelleen. Kakofonia päässä on hellittänyt, ja päiviin on tullut lisää tunteja. Vieroitusoireita ei ole tullut.

Meitä on paljon, jotka elävät ilman.

Toisaalta ei ole ehkä voinutkaan tulla, koska perinteinen media referoi somesisältöjä niin ahkerasti. Monesti siltä tuntuu jopa unohtuvan, etteivät some ja sen kuplinta heijasta koko Suomen väestöä ja asenteita. Tilastokeskuksen mukaan 16 vuotta täyttäneistä noin joka kolmas ei käytä sosiaalista mediaa lainkaan.

Meitä on siis paljon, jotka elävät ilman.

”Mutta ei somettomuus tee kenestäkään parempaa ihmistä, ei ainakaan musta ole tehnyt. Siis jos tää kuulostaa jotenkin patsastelulta.”

”Kyllä raitistuneetkin voivat kertoa millaista on ilman viinaa, eikä se ole itsen kehumista.”

Kirjoittaja on Tiede-lehden tuottaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide