Diktatuureja ylläpidetään maalailemalla uhkakuvia

On hyvä tehdä ero vihan ja suuttumuksen välillä.

13.1. 2:00

Pääkirjoitus (HS 11.1.) esitti järkeviä ajatuksia suhtautumisesta venäläisiin: ”Jos me omaksumme vastapuolen maailmankuvan, me häviämme, vaikka voittaisimme.” Mutta miten Venäjään ja venäläisiin olisi järkevää suhtautua?

Alkajaisiksi on hyvä tehdä ero vihan ja suuttumuksen välillä. Viha kohdistuu ihmisiin. Suuttumus kohdistuu tekoihin. Suuttumuksen ilmaiseminen voi olla näissä olosuhteissa useinkin paikallaan, kunhan sen kohdistaa selvästi nimettyihin tekoihin. Ennen suuttumuksen ilmaisemista kannattaa aina punnita, kuinka luotettavana pitää teoista saatuja tietoja. Uutis- ja maailmankuvajournalismilla on nyt hyvin painava vastuu asiassa. Itse en ole nähnyt vastuunkannossa olennaisia ongelmia.

Kun 1960-luvulla murkkuikäisenä muodostin maailmankuvaani, omaksuin kasvuympäristöltäni huolen neuvostokommunismin muodostamasta uhasta mutta myös myönteisen kiinnostuksen venäläiseen kulttuuriin. 1800-luvun lopun Venäjä oli kulttuurin supervalta. Tuon ajan venäläiset kirjailijat ja säveltäjät ovat vieläkin keskeisiä askelmia ihmiskunnan kulttuuriperintöön tutustuville nuorille.

Nykyisin voin katsoa tilannetta tavallaan ulkopuolisena, koska minulla ei ole venäläisiä tuttuja tai kontakteja. Jos minulla olisi venäläisiä tuttavia, ilmaisisin heille syvän suruni siitä, että venäläiset ovat ilmeisen laajasti ostaneet heille syötetyn kuvitelman, jonka mukaan kansallinen menestys ja kukoistus on saavutettavissa vain naapureita alistamalla.

Vihan ilmaukset satavat suoraan Venäjän vallanpitäjien laariin. Diktatuureja ylläpidetään aina maalailemalla uhkakuvia. Keskeistä tälle maalailulle on väite kaikkialla ympärillä hallitsevasta venäläisvihasta. Narratiivin ylläpitäjille on helppoa kääntää heidän toimintansa seuraukset sen syyksi. Surun ilmaukset ja huolellisesti punnitut suuttumuksen ilmaukset lienevät kuitenkin näissä olosuhteissa hyvinkin paikallaan.

Antti Wiio

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide