Marinin ilmoitus syventää kahtiajakoa

13.1. 2:00

Hämeen Sanomat kirjoittaa, että pääministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin ilmoitti Ilta-Sanomien vaalitentissä irtisanoutuvansa vaalien jälkeisestä hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa.

”Saman linjanvedon ovat hallituspuolueista tehneet vihreät ja vasemmistoliitto. Näin huhtikuun eduskuntavaaleissa on suunta kohti blokkipolitiikkaa ja syvenevää suomalaista kahtiajakoa.”

”Marinin ilmoitusta on osattu kehua avoimuudeksikin, mutta se on myös lyhytnäköinen ja sotii jopa suomalaisen kansanvallan periaatteita vastaan.”

”Punavihreästä kuplasta kielivän ajattelun ja näennäisen avoimuuden takana on vaarallinen jako meihin ja muihin. Eikö juuri sitä vastaan pitäisi nimenomaan kamppailla?”

”Marin tulee hyvin ilmeisesti vain lyöneeksi löylyä perussuomalaisten vaalikiukaalle.”

”Miten kävi Ruotsissa? Maahanmuuttokriittisten ruotsidemokraattien kanssa ei kukaan halunnut tehdä yhteistyötä, mutta kansa päätti lopulta toisin.”

”Vaaleissa erilaiset arvopohjat kilpailevat. Ei siihen kuitenkaan viholliskuvia tarvita, kun niitä on maailmassa muutenkin liikaa.”

Iltalehden mukaan hallituskumppaneita koskevat linjaukset jättävät jäljelle kaksi vaihtoehtoa.

”Seuraava hallitus on joko kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan rakentuva oikeistohallitus tai kokoomuksen ja demareiden varaan rakentuva sinipunahallitus. Kyselyjen perusteella oikeistohallitus näyttäisi todennäköisemmältä.”

”Suomi on menossa huhtikuun eduskuntavaaleihin Ruotsin mallia mukaillen. Vallasta taistelevat oikeistoblokki ja vihervasemmisto. Keskustalla – paljon kutistuneenakin – on siinä välissä vaa’ankieliasema, josta voi muodostua hyvinkin vahva.”

”Kysymys kuuluu, kuka persuilla pelottelusta hyötyy. Ainakin Ruotsissa ruotsidemokraatit näyttää hyötyneen muiden puolueiden hyljeksinnästä. Todennäköistä on, ettei Marinin ilmoitus ainakaan vähennä perussuomalaisten vaali-intoa.”

Hufvudstadsbladet pitää suoraselkäisenä, että puolueet jo ennen vaaleja kertovat, missä seurassa ne ovat valmiita hallitukseen ja missä eivät.

”Meillä on tosiasiassa kaksi blokkia: yksi, joka vastustaa hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, ja toinen, joka ei sano ei yhteistyölle puolueen kanssa. On konservatiivinen blokki ja liberaali blokki.”

”Erona Ruotsiin on, että blokit eivät kuitenkaan ole yhtä tiukasti lukittuja. Blokkirajojen ylittäminen on täysin mahdollista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide