Kaikki poikkeava käytös ei ole häiriökäyttäytymistä

Muistammehan yhdessä pitää huolta toinen toisistamme.

13.1. 2:00

Sain aivoinfarktin, kun olin 33-vuotias. Kehoni oikea puoli ei totellut ollenkaan, en pysynyt pystyssä enkä nähnyt kunnolla. Onnekseni tunnistin aivoverenkiertohäiriön oireet, ja onneksi sain muutaman yrityksen jälkeen puhelimeen numerot 112 ja onneksi pystyin puhumaan – sain soitettua apua.

Nyt tekisi mieli sanoa, että onneksi olin yksin kotona.

Haluan muistuttaa, että moni sairauskohtaus voi aiheuttaa poikkeavaa käytöstä. Esimerkiksi diabetesta sairastavan ihmisen käytös voi olla erittäin sekavaa ja jopa aggressiivista, jos hänen verensokerinsa on laskenut liian alas. Erilaiset sairauskohtaukset voivat myös olla pelottavia kokemuksia, emmekä peloissamme välttämättä toimi muiden mielestä normaalisti. Myös psyykkiset sairaudet voivat aiheuttaa ulkopuolisten mielestä poikkeavaa käytöstä.

Muistammehan yhdessä pitää huolta toinen toisistamme. Häiriökäyttäytymiseen on aina jokin syy, oli se terveydentilasta johtuva tai ei – ymmärsimme sitä tai emme.

Meistä jokaisella on oikeus saada apua ja meistä jokaisella on oikeus elää.

Sinikka Eloranta

Tuusula

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide