Ikäsyrjinnästä työnhaussa tuskin koskaan päästään

Rekrytointipäätöksen tekevä henkilö voi kokea, että itseään pätevämmän henkilön palkkaaminen on riski.

14.1. 2:00

Ikäsyrjintä on kestopuheenaihe, vaikka varttuneiden työllisyysaate onkin jonkin verran parantunut viime vuosina.

On käsitelty sitä, miksi riittävistä kyvyistä ja taidoista huolimatta vanhempi henkilö jää usein palkkaamatta. Ehkä tärkein, vähälle huomiolle jäänyt syy on se, että ratkaisevan päätöksen uuden henkilön palkkaamisesta tekevät keskijohdon esihenkilöt, jotka ovat iältään tyypillisesti 30–40-vuotiaita.

Hakijaa nuorempi esihenkilö kokee luonnollisesti kokeneemman, paremman koulutuksen ja meriitin omaavan henkilön palkkaamisen riskinä. Vanhemman henkilön opettaminen ”talon tavoille” voi aiheuttaa ongelmia, ja omatkin toimintaperiaatteet saatetaan kyseenalaistaa. Sen sijaan nuori henkilö, ilman aikaisempaa kokemusta, sopeutuu luontevasti.

Pätevän vanhemman henkilön palkkaaminen voi myös olla riski oman uran kehityksen kannalta. Seuraavissa organisaatiomuutoksissa alaisesta saattaa tulla kilpailija, ikähän ei yrityksen sisäisissä muutoksissa ole enää ratkaisevassa asemassa. Johtaja- ja päällikkötason tehtäviin valinnassa se voi olla merkittävä etu tai jopa vaatimus.

Tarmo Anttalainen

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide