Lapseni joutuu jonottamaan hampaiden oikomis­hoitoa kaksi vuotta

Purentavirhe tulisi korjata pikaisesti.

14.1. 2:00 | Päivitetty 14.1. 8:17

Kuusivuotias lapseni sai vajaa vuosi sitten hammaslääkäriltä lähetteen oikojaseulontaan etualueen ristipurennan vuoksi. Lääkäri osasi varoitella pitkistä jonoista, mutta soittaessani Helsingin kaupungin oikomishoidon ajanvaraukseen kysyäkseni missä asian kanssa mennään, oli yllätys melkoinen, kun jonotusajaksi kerrottiin kaksi vuotta. Mitään tietoa emme ole saaneet näiden kuluneiden kuukausien aikana siitä, eteneekö asia ja onko lapsi ylipäätään jonossa. Sähköisessä Maisa-palvelussakin tietoa on niukasti.

Ymmärsin hammaslääkärin puheista, että lapseni purentavirhe tulisi korjata pikaisesti. Kahden vuoden jono pelkkään seulontaan tuntuu liian pitkältä, saati sitten mahdolliseen hoitoon pääsyyn, johon pitänee varautua jonottamaan toiset kaksi vuotta. Pelkona on, jääkö tästä jotain pysyvämpää ongelmaa, kun hampaat (osa maito- osa rautahampaita) saavat rauhassa kehittyä väärään suuntaan.

Puhelimessa sain hyvää palvelua, kiitos siitä kaupungin ystävälliselle työntekijälle. Olen ollut tietoinen Helsingin hammashoidon hankalasta tilanteesta, mutta tuntuu silti käsittämättömältä, ettei jonoja saada puretuksi nopeammin. Samaan aikaan toitotetaan, kuinka tärkeää hampaiden hyvä hoito on ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja kuinka ongelmien ennaltaehkäisy on kustannustehokkain tapa hoitaa asioita.

Huolestunut vanhempi

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide