Väestönsuojia on huollettava säännöllisesti

Väestönsuoja tulee pitää kunnossa siten, että se voidaan ottaa käyttöön 72 tunnissa.

Väestönsuojan ilmanvaihtolaitteistoa.

14.1. 2:00

Suomeen on pitkäjänteisesti rakennettu väestönsuojia taloyhtiöihin, työpaikoille ja julkisiin tiloihin – hyvä niin. Väestönsuojiin käytettyjä neliömetrejä hyödynnetään esimerkiksi varastoina ja liikuntatiloina. Arvokkaasta omaisuudesta kannattaa pitää hyvää huolta.

Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa, ja olemme nähneet runsaasti uutiskuvia sodasta. Olemme samalla nähneet, kuinka Ukrainassa suojaudutaan kellareihin tai metrotunneleihin, joita ei ole lähtökohtaisesti suunniteltu suojautumiseen aseiden vaikutuksilta. Meillä Suomessa taas on poikkeuksellinen vuosisadan mittainen historia väestönsuojien rakentamisesta.

Väestönsuoja ja sen laitteistot, kuten kaikki muutkin laitteet rakennuksissa, tarvitsevat säännöllistä huoltoa ja joskus myös korjaustoimenpiteitä. Suoja kannattaa huoltaa säännöllisesti ja pitää käyttökunnossa, koska se on myös taloudellisesti arvokas osa kiinteistöä. Säännöllisellä huollolla säästyy todennäköisesti ikäviltä yllätyksiltä ja laitteet säilyvät pidempään toimintakuntoisina ilman suurempia korjaustöitä.

Väestönsuojien huolto ja varusteet eivät ole oikea paikka säästää taloyhtiöissä, kunnissa tai yrityksissä tiukassakaan taloustilanteessa.

Väestönsuojan kunnossapidosta vastaa rakennuksen omistaja. Väestönsuoja tulee pitää kunnossa siten, että se voidaan ottaa käyttöön 72 tunnissa. Suojan toimintakunto tulee tarkastaa vähintään kerran kymmenessä vuodessa, ja lisäksi suojaa tulee huoltaa valmistajan ohjeiden mukaan säännöllisesti, useimmiten vuosittain.

Väestönsuojat ovat vain yksi väestön suojaamisen keinoista. Mutta se on konkreettinen asia, johon asukas tai työntekijä voi tarttua esimerkiksi osallistumalla käyttöönottokoulutukseen, tai huolehtimalla oman taloyhtiön tai työpaikan väestönsuojan kunnosta ja huollosta.

Ira Pasi

projektipäällikkö

sisäministeriö, pelastusosasto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide