Tilastot antavat väärän kuvan työkyvyttömyyden syistä

Lääkärinlausuntojen ensimmäiseksi diagnoosiksi valikoituu syy, jonka tiedetään menevän vakuutusjärjestelmässä läpi.

Monen sairauden oireet voivat aiheuttaa työkyvyttömyyttä.

17.1. 2:00

Työkyvyttömyyden syytilastot perustuvat lääkärinlausuntojen ensimmäiseen diagnoosiin. Lausunnoissa on useimmiten koko joukko muitakin diagnooseja. Ensimmäisten diagnoosien perusteella tehdään poliittisia johtopäätöksiä voimavarojen käytöstä.

Lääkärinlausuntojen ensimmäiseksi diagnoosiksi valikoituu syy, jonka tiedetään menevän vakuutusjärjestelmässä läpi. Läpi menee yleensä pitkän tapahtumasarjan viimeisin sairaus, joka sillä hetkellä on yleisesti hyväksyttävä. Nykyisin on hyväksyttävää laittaa ensimmäiseksi diagnoosiksi mielenterveyden häiriö. Ennen vuosituhannen vaihdetta tuki- ja liikuntaelinsairauksien diagnoosit olivat hyväksyttävämpiä. Usein esimerkiksi masennus ja selkäkivut ovat kuin kolikon kaksi puolta. Ne liittyvät toisiinsa ja näkökulma ratkaisee, kumpaa käytetään.

Tänä päivänä on turha tarjota ensimmäiseksi diagnoosiksi diabetesta, työuupumusta, runsasta alkoholinkäyttöä tai sairaaloista lihavuutta pitkäaikaisen työkyvyttömyyden syyksi, vaikka nämä ovat yleisiä oheissyitä. Runsaan alkoholinkäytön kirjaaminen voi jopa estää etuuden saamisen, vaikka se kaiken järjen mukaan olisi juurisyy.

Oleellista on se, mitkä sivudiagnoosit eivät menisi läpi ensimmäisinä diagnooseina. Näitä on runsaasti: työuupumus, sairaalloinen lihavuus, diabetes, metabolinen oireyhtymä ja liiallinen alkoholinkäyttö.

Kaikkien työkyvyttömyyttä aiheuttavien diagnoosien kirjaaminen työkyvyttömyyttä määritteleviin tilastoihin antaisi meille aivan erilaisen kuvan työkyvyttömyyden syihin. Ne osoittaisivat, että taustalla on rajattu joukko elintapatekijöitä (liikkumattomuus, lihavuus, alkoholinkäyttö, tupakointi, huono yöuni), jotka johtavat pitkäaikaisiin ja usein huonosti hoidettuihin sairauksiin (metabolinen oireyhtymä, verenpaine, diabetes) ja lopulta sairauksiin, jotka sosiaalivakuutusjärjestelmässä ovat hyväksyttäviä etuuksien syitä. Nykypäivän työkyvyttömyys tulee harvoin salamana taivaalta, ja silloinkin usein taustalla ovat elintapatekijät (aivoverenvuodot tai valtimosairaudet).

Jotta työkyvyttömyyden syitä voitaisiin nykyistä paremmin käyttää vaikuttavan ja ehkäisevän politiikan välineenä, tulisi kaikki lääkärinlausunnoissa kirjatut diagnoosit raportoida. Tyhjentävää kuvaa työkyvyttömyyden pitkäaikaisesta kehittymisestä tämäkään ei tuo, mutta kyllä se laajentaisi näkökulmaa oleellisesti.

Markku Seuri

vastaava työterveyslääkäri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide