Lääkekattoa tulee alentaa

Alkuvuoden lääkekuluista selviytymiseen tarvitaan uusia keinoja.

Lääkkeiden omavastuu kuormittaa lääkkeitä käyttävien taloutta alkuvuodesta kohtuuttomasti.

14.1. 2:00

Tammikuu on monille lääkkeitä käyttäville vaikeaa aikaa. Reseptilääkkeiden vuosiomavastuu eli lääkekatto nollautuu vuodenvaihteessa, ja alkuvuodesta maksettavaksi voi kertyä lähes 600 euron lääkekulut.

Vuonna 2023 lääkkeiden vuosiomavastuu on 592,16 euroa. Esimerkiksi moni reumaa, tulehduksellista suolistosairautta, psoriasista tai syöpää sairastava ostaa itse kalliit lääkkeet apteekista. Jos lääke ei kuulu sadan prosentin erityiskorvausluokkaan, lääkkeen käyttäjälle jää maksettavaksi kerralla jopa useita satoja euroja. Kaikilla ei ole tähän varaa.

Lääkkeiden omavastuu kuormittaa lääkkeitä käyttävien taloutta alkuvuodesta kohtuuttomasti. Vuonna 2021 omavastuu ylittyi 308 500 henkilöllä. Lääkkeiden lisäksi laskuja voi tulla lääkärikäynneistä, sairaalakuluista ja matkoista. Suomessa asiakkaan maksuosuudet ovat eurooppalaisittain hyvin korkeita – esimerkiksi Ruotsissa lääkekatto 12 kuukauden ajalta on vain noin 230 euroa.

Lääkekattoa tulee alentaa ja mahdollistaa omavastuun maksun jaksottaminen pienempiin osiin pitkin vuotta, jotta alkuvuodelle kasaantuvat kulut eivät suista sairastuneiden taloutta raiteiltaan.

Sanna Kaijanen

toiminnanjohtaja, Kuuloliitto

puheenjohtaja, Sosten Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen verkosto

Päivi Opari

erityisasiantuntija

Soste, Suomen sosiaali ja terveys ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide