Diagnoosit voisivat kertoa tarpeista

Masennustila voitaisiin esimerkiksi ilmaista diagnoosilla ”tunteiden tunnistamisen ja käsittelyn tarve”.

15.1. 2:00

Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori ja Kemin psykiatrisen sairaalan vastaava psykologi Tomi Bergström nosti jutussa ”Tutkija: Diagnoosijärjestelmään liittyy merkittäviä eettisiä ongelmia” (HS 11.1.) esille tärkeän mielenterveyden diagnooseihin liittyvän ongelman. Diagnoosit eivät välttämättä palvele potilaita vaan järjestelmää, ja ne voivat jopa tehdä haittaa potilaille.

Diagnooseista luopumista pidetään vaikeana. Diagnooseilla on helppo määritellä ja perustella hoidon tarvetta. Perusteluja taas tarvitaan, kun hoitoon käytetään yhteiskunnan varoja. Entä jos mielenterveyden diagnoosit muutettaisiin?

Mielenterveyden diagnoosit voisivat kertoa, mitä potilas tarvitsee ja mihin hänen kannattaa suuntautua. Ahdistuneisuushäiriö voitaisiin ilmaista esimerkiksi diagnoosilla ”itseluottamuksen ja turvallisuudentunteen vahvistamisen tarve”, sosiaalisten tilanteiden pelko voisi puolestaan olla vaikka ”sosiaalisen rohkeuden vahvistamisen tarve”, masennustila ”tunteiden tunnistamisen ja käsittelyn tarve”, somaattinen oireyhtymä ”somaattisten oireiden selvittelyn tarve”, kaksisuuntainen mielialahäiriö ”oman käyttäytymisen tunnistamisen ja hallinnan vahvistamisen tarve” ja psykoosi ”todellisuudentajun vahvistamisen tarve”.

Uudenlaiset diagnoosit suuntaisivat potilaiden ajatukset omiin tarpeisiin ja oman olotilan kohentamiseen. Tarve on myös muuttuva, joten diagnoosit eivät olisi luonteeltaan pysyviä. Ympärillä olevien ihmisten olisi helpompi ymmärtää ja tukea potilasta, joka esimerkiksi kertoisi tarvitsevansa nyt todellisuudentajun vahvistamista.

Virpi Lahtiharju

psykologi, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide