Kuka saa valvoa julkista tilaa?

Miksi julkisen tilan käytön hallinta on annettu kaupallisiin käsiin?

Kauppakeskus Itis Helsingin Itäkeskuksessa.

13.1. 14:00

Yksityisellä turvallisuusalalla tapahtuneisiin väärinkäytöksiin ja rikoksiin liittyvässä keskustelussa on käsitelty vartijoiden ja järjestyksenvalvojien niukkaa koulutusta ja alan puutteellista valvontaa.

Helsingin Sanomien pääkirjoitus (12.1.) nosti lisäksi esille sen, että tilanne tuskin on tullut yllätyksenä niille, jotka ovat jo pitkään olleet tämän vallankäytön kohteena, mutta joiden näkemyksistä ja kokemuksista keskiluokka ei ole ollut kiinnostunut.

Yksi keskeinen asia on kuitenkin vielä keskustelematta. Nimittäin se, että me olemme suomalaisessa yhteiskunnassa antaneet yksityisille yrityksille valtuudet järjestyksenpitoon julkisessa kaupunkitilassa. Nämä yritykset toimivat kaupallisin intressein.

Nykyisin kauppakeskuksissa sijaitsevat metroaseman lisäksi myös Kela, kirjasto ja terveysasema, joten kauppakeskukset eivät ole vain kaupallisia tiloja. Sieltä ulos rajaamisen pitäisi olla erityisen huolellisen harkinnan paikka.

Yliopistokoulutettujen sosiaalityöntekijöiden ja lääkärien kohdalla olemme olleet tarkkoja siitä, että tiettyjä tehtäviä hoidetaan vain julkisen organisaation palveluksessa. Miksi hyväksymme sen, että kaupunkilaisten liikkumisvapautta ja yhteiskunnallista osallistumista saavat rajoittaa yksityisten yritysten pikakoulutetut työntekijät?

Jenni Simola

väitöskirjatutkija

Lappeenranta

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide