Opiskelijoiden pitää saada hyvä ensikosketus työelämään

Kokemuksen laatu vaikuttaa siihen, miten opiskelija jatkossa suhtautuu työelämään, työnantajaan tai koko toimialaan.

16.1. 2:00

Työntekijän kokemuksella on tutkitusti vaikutusta organisaation menestykseen ja työntekijöiden hyvinvointiin. Toisinaan siihen panostaminen unohdetaan kuitenkin harjoittelijoiden kohdalla. Esimerkiksi viestinnän alalla harjoittelu on opiskelijoille tärkeä mahdollisuus päästä tutustumaan asiantuntijatyöhön ja saada valmistumisen jälkeisen työllistymisen kannalta keskeistä työkokemusta.

Harjoittelu tarjoaa ensikokemuksen omasta alasta. Kokemuksen laatu vaikuttaa taas siihen, miten opiskelija jatkossa suhtautuu työelämään, työnantajaan tai koko toimialaan. Työntekijäkokemukseen panostamalla ja työllistymistä helpottamalla voidaan myös ennaltaehkäistä erityisesti nuorten syrjäytymistä.

Asiantuntijauraansa aloittelevat opiskelijat ovat yleensä innokkaita oppimaan ja osoittamaan potentiaalinsa. Samaan aikaan heitä huolestuttaa yksin jääminen liian vastuullisten työtehtävien kanssa tai asiantuntijatyön naamioiminen matalapalkkaiseksi harjoitteluksi. Näin ei saisi käydä, vaan harjoittelijalla on aina oltava mahdollisuus harjoitella asiantuntijatyötä nimetyn ohjaajan tukemana.

Myös palkan pienuus tai jopa palkattomuus huolestuttaa – syystäkin. Moni harjoittelija tekee harjoittelun opintojensa ohella, jolloin heille toisinaan maksetaan pienempää palkkaa sillä verukkeella, että opiskelija saa lisäksi opintotukea. Mahdollinen opintotuki ei kuitenkaan ole peruste huonolle palkalle.

Työantajabrändin tai harjoittelun tunnettuus ei ole myöskään peruste pienelle palkalle. Kun harjoittelija tekee töitä yrityksen liiketoiminnan tai toiminnan jatkuvuuden eteen, on siitä perusteltua maksaa rahallinen korvaus siinä missä muillekin työntekijöille.

On myös hyvä muistaa, että harjoittelijan kokemukset rakentavat työnantajamielikuvaa. Kokemukset vaikuttavat harjoittelijan haluun tarjota osaamistaan jatkossa samalle organisaatiolle ja saattavat kantautua myös kilpailijan, asiakkaan tai tulevien hakijoiden korviin.

Sijoitus hyvään harjoittelijakokemukseen heijastuu aina takaisin työnantajaan ja yhteiskuntaan. Pidäthän siis harjoittelijasta huolta.

Anni Haaparanta

viestintäpäällikkö

Siina Repo

toiminnanjohtaja

Viesti ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide