Hoitotahto helpottaa terveydenhuollon paineita

Hoitotahdon kirjaaminen ei tarkoita sitä, että ihminen kuolisi pian. Se kertoo vain siitä, että on kypsä miettimään asiaa.

17.1. 2:00

Kiitokset dosentti Hanna Putkoselle mielipidekirjoituksesta (HS 13.1.). Miten saamme terveydenhuollon resurssit jaettua kaikkien kesken niin, että jokainen saa mitä tarvitsee? Väitän, että se on mahdollista.

Hoitotahdon kirjaaminen auttaa osaltaan. Miettikää oman elämänne loppuvaihetta jo työikäisinä ja kirjatkaa paperille, mitä haluatte ja mitä ette halua. Paperilla oleva hoitotahto on ehdottomasti varmin tapa valvoa omaa etuaan loppusuoran koittaessa, Kanta-palvelusta ja kaikista muista sähköisistä palveluista huolimatta.

Jos ette halua kivuliasta painantaelvytystä hauraana ja iäkkäänä, kirjatkaa se paperille. Jos tilanteenne on etenevien sairauksien vuoksi toivoton, kirjatkaa kuolinavun toive – oli sen toteuttaminen mahdollista tai ei.

Pohtikaa ja ilmaiskaa tahtonne nyt. Se ei tarkoita sitä, että kuolisitte pian. Tahdon kirjaaminen kertoo vain siitä, että olette kypsiä miettimään asiaa.

En halua uskoa, että ainakaan yksittäiset lääkärit joutuisivat miettimään, kuka ”ansaitsee” sydämen sepelvaltimoiden pallolaajennuksen tai superkallista sytostaattia syövän hoitoon tai muita kalliita hoitoja sairauksiensa hoitoon. Kyse on kokonaisvaltaisesta harkinnasta: Mitkä ovat potilaan mahdollisuudet saada kohennusta elämänsä laatuun harkittavalla hoidolla? Mikä on todennäköisyys, ettei hän selviä hoidosta?

Tehohoidosta selviää takaisin kotiin vain pieni osa 70 vuotta täyttäneistä, saati 80 vuotta täyttäneistä. Pelkästään ikä numeroina vaikuttaa merkittävästi asiaan.

Hoivakodista ei tulisi lähettää ketään tehohoitoon. Selviytyminen vaativasta tehohoidosta on varsin epätodennäköistä. Usein yhteistyökykykään ei riitä.

En tarkoita missään tapauksessa sitä, ettei ikäihmisiä pitäisi hoitaa. Jokainen saakoon sen hoidon, joka on järkevää ja harkittua, ei ansaittua.

Tiina Harjulehto

geriatrian erikoislääkäri

lääketieteen tohtori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide