Erityisesti matematiikan oppimistulosten heikentymisestä on syytä olla huolissaan

Näyttää siltä, että nykyisin kaikkien ongelmien ratkaisemiseksi pyydetään lisää rahaa.

Matematiikan osaamisen taso on heikentynyt Suomessa.

16.1. 2:00

Maailman parhaasta peruskoulusta ja muistakin kouluista kuuluu kummia. Esimerkiksi Helsingin Sanomat otsikoi (12.1.): ”Oppimistulokset romahtavat, eikä kukaan tunnu tietävän miksi”. Tuon kirjoituksen saamat lukuisat kommentit kuitenkin osoittavat, että varsin monet uskovat tietävänsä vastauksen.

Aivan erityisesti on heikentynyt matematiikan osaamisen taso. Se ei ollut korkealla edes Pisa-menestyksen huippuvuosina. Nimittäin vuonna 2005 tästä asiasta 206 yliopistojen, korkeakoulujen ja ammattikorkeakoulujen matematiikan opettajaa laati huolestuneen mielipidekirjoituksen (HS 17.2.2005). Olin silloin mukana. Kirjoituksen yksi tärkeä pointti oli, että Pisa-testi mittasi vain eräänlaista matemaattista lukutaitoa (”mathematical literacy”) eikä varsinaista matematiikan osaamista.

Sittemmin Pisa-menestys hiipui, ja osaamistaso laski entisestäänkin. Syyskuussa 2019 lähetti 16 matematiikan opettajaa opetusministerille ja muille opetusalan vaikuttajille avoimen kirjeen (https://eukleideskirjat.fi) samasta aiheesta. Olin silloinkin mukana. Kirje sai huomiota vain vähän jos yhtään.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas) mielestä (Yle uutiset 12.1.) oppimistulosten parantamiseksi tarvitaan – mitäs muuta kuin – lisää rahaa.

Näyttää siltä, että nykyisin kaikkien ongelmien ratkaisemiseksi pyydetään rahaa. Kuitenkin on olemassa jopa ilmaisia keinoja, jos päättäjät ymmärtäisivät enemmän niistä asioista, joista päättävät.

Siksi aion äänestää eduskuntavaaleissa sellaista ehdokasta, joka osaa matematiikkaa tai on ansiokkaasti edistänyt matematiikan opetusta. Puolueella ei ole väliä. Tällaisella ehdokkaalla lienee kyky ja ehkä myös halu ottaa selvää muistakin eduskunnassa käsiteltävistä asioista.

Jorma Merikoski

matematiikan emeritusprofessori, Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide