Talous velloo epävarmuudessa

17.1. 2:00

Savon Sanomat kirjoittaa, että ilmassa on merkkejä sekä taantumasta että noususta.

”Menneellä viikolla Stora Enso kertoi aloittavansa 1 300:aa työntekijää koskevat muutosneuvottelut, koska markkinoilla on niin paljon epävarmuutta. – – Ennen loppiaista UPM ilmoitti tuhatta työntekijää koskevasta muutosneuvottelutarpeesta painopaperikysynnän epävarmuuden vuoksi.”

”Suuret metsäfirmat siis valmistautuvat työn vähenemiseen, mutta rakennusalalla on puolestaan merkkejä vakavammasta. Noin 150 ihmistä työlllistävä Sikla-konserni Oulun seudulta ja Kesälahden Rakennus Pohjois-Karjalasta jättivät yrityssaneeraushakemuksensa viime viikolla.”

”Talouselämän epävarmuus ei ole ihme, sillä hinnat nousevat yhä ja korot korottuvat edelleen. Sota Ukrainassa lisää epävarmuutta, samoin Kiinassa jylläävä korona.”

”Kuluttajien kissanpäivät näyttävät olevan ohi.”

”Myönteisempää viestiä kuuluttavat Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen hintaindeksi sekä sen liukuvat keskiarvot, joiden mukaan osakemarkkinoiden aallonpohja olisi ohitettu viime loka–marraskuussa.”

”Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, osakekursseista voidaan päätellä, mitä tapahtuu noin vuoden kuluttua. Toisin sanoen taantuman pitäisi olla syvimmillään ensi syksynä ja nousun pitäisi alkaa loppuvuodesta.”

Kauppalehti toteaa, että osakemarkkinoilla nähtiin viime vuonna kunnon lasku.

”Laukaisevina tekijöinä olivat kiihtynyt inflaatio, rahapolitiikan kiristyminen ja sota Ukrainassa. Loppuvuodesta kurssit elpyivät. Vuoden 2023 osalta sijoittajien näkemykset eroavat toisistaan. – – Näkemyserot osoittavat, kuinka vaikeaa viimeaikaisten käänteiden seurauksia on ennustaa.”

”Joitain tulosvaroituksia on jo tullut. Huomio keskittyy myös yhtiöiden ohjeistuksiin ja osinkopäätöksiin.”

”Tähän asti yritysten tuloskunto on pysynyt yllättävän hyvänä vaikeissa olosuhteissa.”

Turun Sanomien mukaan korkojen nousu on tullut ennakkovaroituksista huolimatta monelle yllätyksenä.

”Velkaisten talouksien tilanne synkistyy merkittävästi, jos työttömyys iskee.”

”Pankeissa asuntolainojen aiheuttamat ongelmat ovat pysyneet pieninä. Koko kansantaloudessa korkojen nousu nakertaa talouskasvua, kun kotitalouksien kulutus ja investoinnit supistuvat.”

”Nykyistä korkotasoa voidaan pitää paluuna normaaliin järjestykseen pitkän poikkeusajan jälkeen. Voittajia ovat korkosijoittajat, muun muassa suomalaiset eläkeyhtiöt ja sitä kautta kaikki suomalaiset.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide