Avun pitäisi kohdistua sitä tarvitseville perheille

Kun perheessä menee huonosti, on vaikea huolehtia nuoren riittävästä unensaannista, ravinnosta ja liikunnasta, jotka ovat perusedellytyksiä oppimiselle.

21.1. 2:00

Mielipidekirjoituksessa (HS 14.1.) kommentoitiin Helsingin Sanomien uutista (12.1.) poikkeuksellisen nopeasti heikentyneistä oppimistuloksista Suomessa. Kirjoittaja toi esille yhden selityksen, jonka tarjoaa kouluterveyskysely. Voimakkaasti lisääntyneet nuorten kokemat ahdistus- ja masennusoireet, väsymys ja uupuneisuus heikentävät oppimistuloksia. Kirjoittaja tarjosi ihan ansiokkaasti tavoitteeksi mieleltään hyvinvoivaa nuorisoa huippusuoritusten mittaamisen sijaan.

Olemme saaneet paistatella melko pitkään opetuksen mallimaana. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että olemme edelleen opetuksen mallimaa. Olen ylpeä kaikesta siitä ammattitaidosta ja koulujen kehitystyöstä, jota olen saanut seurata vuosien ajan. Ihmeisiin ei kuitenkaan koulussa yksin pystytä, ja rahoituksella turvataan riittävät resurssit – osaamista kouluissa on.

Miksi nuoret masentuvat ja uupuvat? Onko riittävästi tutkittu sosiaalisen median vaikutusta kehittyvään itsetuntoon? Hyvin ja huonosti voivien perheiden välinen kuilu syvenee ja levenee. Kun perheessä menee huonosti, on vaikea huolehtia nuoren riittävästä unensaannista, ravinnosta ja liikunnasta, jotka ovat kuitenkin niitä perusedellytyksiä oppimiselle.

Hyvin ja huonosti voivien perheiden välinen kuilu syvenee ja levenee.

Kohdistuvatko auttavat toimet tarpeeksi ajoissa oikeasti apua tarvitseville? Onko syytä maksaa esimerkiksi lapsilisiä kaikille vai onko mahdollista kohdistaa tuki sitä oikeasti tarvitseville? Voidaanko neuvolajärjestelmämme kautta tehdä jotain toisin tai enemmän? Neuvolasta tavoitetaan lähes kaikki perheet, ja siellä on varmasti ammattitaitoa nähdä, ketkä tarvitsevat lapsiperheen arkeen apua. Apu voi olla rahaa, mutta usein paras apu voisi olla kodinhoitaja, joka tiskaa, pyykkää, siivoaa ja tekee ruokaa – auttaa arjessa.

Lapsen tasapainoisen kasvun ja kehityksen turvaaminen ei ole monimutkaista. Mutta ympärillä oleva yhteiskunta on muuttunut monimutkaiseksi, ja moni perhe voi kipuilla sen takia. Panostamisen oikea-aikaiseen, matalalla kynnyksellä tapahtuvaan apuun pitäisi olla suomalaisen yhteiskunnan peruslähtökohta. Järjestelmät eivät voi olla tässä esteenä, vaan niitä on muutettava vastamaan nykytarpeita niin, että tavoite hyvinvoivasta nuorisosta toteutuu.

Katri Weckström

erityisopettaja, rehtori

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide