Aikuisetkin tarvitsevat puheterapiaa

Lievänkin afasian saanut henkilö jää usein sosiaalisen kanssakäymisen ulkopuolelle.

19.1. 2:00

Suomessa sairastuu vuosittain kymmeniätuhansia aikuisia aivosairauksiin, joista voi seurata puheen, puheen ymmärtämisen, kirjoittamisen ja lukemisen osittainen tai täydellinen menetys eli afasia. Lievänkin afasian saanut henkilö jää usein sosiaalisen kanssakäymisen ulkopuolelle. Myös tiedon saaminen ja sairastumiskokemuksen käsittely puhumalla ovat usein vahvasti estyneet. Afaattinen henkilö perheineen joutuu ennenkokemattomaan ja pitkään sopeutumisprosessiin.

Puheterapialla voidaan tehokkaasti kuntouttaa afasiaa ja tukea sairastunutta ja hänen perhettään takaisin sosiaaliseen kanssakäymiseen ja yhteiskunnalliseen toimintaan eristäytymisen sijaan. Afaattiset aikuiset eivät kuitenkaan saa riittävästi puheterapiaa, selviää Afasian kuntoutustutkimusyhdistyksen kartoituksesta vuoden 2021 lopulla. Puheterapeutit ovat havainneet, että puheterapian saatavuus on heikentynyt viime vuosina.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan vammaispalvelujen lainsäädännön uudistamisen tavoitteena on tukea vammaisen henkilön yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista sekä itsenäistä elämää. Ja toisaalta tavoitteena on ehkäistä näitä rajoittavia esteitä, ja turvata riittävät ja laadultaan hyvät palvelut. Puheterapia tukee puhevammaisia näissä tavoitteissa.

Afaattiset henkilöt eivät kielihäiriönsä takia pysty itse puhumaan tai kirjoittamaan omasta puolestaan. Puheterapia ei saa vähentyä sitä tarvitsevilta henkilöiltä kaikessa hiljaisuudessa, koska he itse eivät kykene puolustamaan oikeuksiaan.

Anna Noutere

Paula Nylander

puheterapeutteja

Afasian kuntoutustutkimus ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide