Eivätkö miehet pelkää sotaa?

Jos haluamme lopettaa sodat, on ajateltava, että sota koskettaa kaikkia ja herättää meissä kaikissa kauhua – myös miehissä.

20.1. 2:00

Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan kärsimykset ja tapetut ihmiset eurooppalaisten olohuoneisiin. Sota on nyt lähempänä meitä kaikkia kuin aikoihin.

Hyvin usein uutisissa ja mielipidekirjoituksissa käytetään fraasia, jossa kerrotaan lukemattomien lasten, naisten ja vanhusten kärsivän sodan kauhuista. Mieleen ei voi olla juolahtamatta, eivätkö miehet kärsi sodan kauhuista. Minkä mielikuvan tämä uutisointi antaa meidän pienille pojillemme tai nuorukaisillemme – eikö mies saa tuntea pelkoa ja kauhua sodan kohdatessaan tai sitä ajatellessaan?

Mitä enemmän korostetaan lasten, naisten ja vanhusten roolia sodan kärsijöinä – unohtaen pojat ja miehet –, sitä enemmän tuemme ajatusta miesten luonnollisesta paikasta sodassa. Ei tällä tavalla sotia lopeteta.

Jos haluamme lopettaa sodat, on ajateltava, että sota koskettaa kaikkia ja herättää meissä kaikissa kauhua – myös miehissä. Otetaan siis jatkossa myös miehet mukaan sodanvastaiseen ja sotia kaipaamattomien joukkoon!

Miika Liimatta

Masku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide