Ensikertalaisuuskiintiöt aiheuttavat kohtuuttomia paineita

Oman suunnan etsiminen on koko ajan muuttuvassa maailmassa muutenkin vaikeaa – miksi tehdä myös koulutukseen hakeutumisesta sellaista?

Opiskelijoiden jaksamisen ongelmat ovat herättäneet erityisesti viime vuosina huolta.

18.1. 2:00

Saamme nykyisin usein lukea suomalaisen koulutuksen epäonnistumisesta. Helsingin Sanomien uutinen (12.1.) oppimistulosten heikentymisestä on osa pitkää jatkumoa ja se heijastuu myös korkeakoulutukseen. Opiskelijoiden motivaatio on heikentynyt ja ongelmat ovat kasvaneet. Pelkäänkin, että nyt nähdyt hälyttävät uutiset ovat vasta alkusoittoa.

Opiskelijoiden elämästä ei ole tehty turhan helppoa. Resurssien jatkuva vähentäminen ja opetuksen laadun heikkeneminen haastavat opiskelijoiden jaksamisen ja murentavat kansallista osaamistasoa. Tämän lisäksi toista astetta suorittavat opiskelijat ovat ongelmissa tulevaisuuden koulutuspaikkojen etsinnässä. Opetushallinnon tilastopalvelu Vipusen tilastosta käy ilmi, että vuonna 2022 opiskelupaikan saaneista 74,8 prosenttia oli ensikertalaisia. Ensikertalaisuuskiintiöt eivät tee alan valinnasta kuitenkaan yhtään sen helpompaa, päinvastoin.

Opiskelijoiden elämästä ei ole tehty turhan helppoa.

Ensikertalaisuuskiintiöt vaikeuttavat opintojen välillä siirtymistä. Korkeakoulupaikan vastaanottamista vältellään, jos ei olla varmoja omista tulevaisuudensuunnitelmista, sillä paikan saaminen kiintiön ulkopuolelta on tehty huomattavan vaikeaksi. Nyt valinta omasta tulevaisuudesta pitää saada heti osumaan oikeaan ja polun korjaamisesta rangaistaan. Tähän täytyy saada muutos.

Ensikertalaisuuskiintiöt eivät auta kolmannelle asteelle siirtyviä opiskelijoita, vaan ne aiheuttavat toiselta asteelta vastavalmistuneille opiskelijoille varsin kohtuuttomiksi käyneitä paineita. Oman suunnan etsiminen on koko ajan muuttuvassa maailmassa muutenkin vaikeaa – miksi tehdä myös koulutukseen hakeutumisesta sellaista? Ei ole oikein, että kolmannelle asteelle hakeutuvat nuoret jojoilevat vaihtoehtojensa kanssa. Yhteiskunta hyötyisi enemmän, kun opiskelijat saisivat monien välivuosien sijaan ottaa minkä tahansa opiskelupaikan vastaan. Alan vaihtamisesta ei siis pitäisi tehdä nykyisen kaltaista ongelmaa.

Hyvät aikuiset, arvoisat päättäjät. Te olette niitä, jotka seisovat opiskelijoiden tulevaisuuden kannalta suurimmilla pelipaikoilla. Miksi siis ette jo toimi, kun kyse on koko Suomen yhteisestä edusta?

Louna Yli-Hemminki

abiturientti, Seinäjoki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide