Olemme kaikki tuen tarpeessa

Vaalit lähestyvät, mutta vielä ehtii jakaa muutamia tarkkaan kohdennettuja tukia äänestäjille.

19.1. 2:00 | Päivitetty 19.1. 7:03

Suomessa on totuttu siihen, että valtio pitää huolen heistä, jotka tarvitsevat tukea. Ja kyllähän meitä tuetaan.

Ylimääräiset lapsilisät kilahtivat vanhempien tileille 23.12.2022. Siitä ehti kulua alle kuukausi, ja lapsiperheille esitetään jo uusia tukia. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) väläytti viime viikolla, että asuntolainojen korkovähennys pitäisi palauttaa. ”Perheiden oikeus omaan kotiin turvattava myös vaikeina aikoina”, Saarikko perusteli ehdotusta viikonloppuna blogissaan.

Asuntovelallisten perheiden tuki olisi jatkoa pitkälle tukilistalle. Totuttujen menojen lisäksi hallitus on esittänyt viime vuosina lukemattomia uusia tukia: koronatukia, sähkölaskutukia, energiayhtiöiden tukia, maanviljelijöiden tukia, lannoitetukia, turvetuottajien tukia, mediatukia ja niin edelleen.

Hallituksen aika käy vähiin, mutta nopealla toiminnalla muutamat tuet ehtisi vielä jakaa ennen vaaleja. Tässä muutama ehdotus.

Ei ole syytä unohtaa harrastajia.

Suomen metsät kasvavat uusien tietojen mukaan odotettua hitaammin. Metsäpalstojen hintakehitys näyttää muutenkin perin epävarmalta. Metsänhoitoyhdistyksen mukaan Suomessa on hirmuinen joukko metsänomistajia, yli 600 000. Emmehän voi katsoa toimettomina, kun näin suuri ihmisjoukko kärsii. Ehdotan metsänomistajien tukea.

Todennäköisesti kymmenettuhannet suomalaiset menettivät varojaan viime vuonna, kun kryptovaluutat menettivät suuren osan arvostaan. Kuka poliitikko muistaisi onnetonta kryptosijoittajaa?

Yksi uusien tukien tarpeessa oleva ihmisryhmä on sähköautoilijat. Valtio on jo jakanut sähköauton hankintatukea, mutta nyt pitäisi tukea heitä, jotka jo omistavat sähköauton. Tesla pudotti vastikään autojensa hintoja kymmeniä prosentteja. Samalla putosi kaikkien jo myytyjenkin sähköautojen arvo. Sähköauton omistajien tuki helpottaisi monen arkea.

Ei pidä unohtaa harrastajia. Itse kaipaisin kovasti pilkille, mutta meri ammottaa avoimena. Kantavia jäitä ei taida olla luvassa koko talvena. Itämeren pilkkijöille kohdistettu täsmätuki olisi mielestäni perusteltu.

Entä ne ihmisparat, jotka jäävät kaikkien erilaisten tukimuotojen ulkopuolelle? Ratkaisu on tietysti tuettomien tuki.

Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide