Dmitri Medvedev, Jutta Grahnin mies?

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev kehotti lauantaina Japanin pääministeriä Fumio Kishidaa suolistamaan itsensä. Tällaisista viesteistä on jo tulossa Medvedevin tavaramerkki.

18.1. 2:00 | Päivitetty 18.1. 6:32

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev ilmestyi lauantaina taas julkisuuteen.

Nyt hän haukkui Telegram-kanavallaan Japanin pääministerin Fumio Kishidan Yhdysvaltojen nöyristelijäksi ja kehotti tätä suorittamaan seppukun eli rituaali-itsemurhan. Kishida kun oli Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin kanssa varoittanut Venäjää käyttämästä ydinasetta Ukrainassa.

Hurjaa tekstiä, mutta harva yllättyi. Medvedev on vakiinnuttanut asemansa kansainvälisen politiikan ”Jutta Grahnin miehenä”, sillä hän on suoltanut viestejään siitä asti kun Venäjä aloitti viime helmikuussa suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

Jos joku ei muista, niin Jutta Grahnin mies on se Veikko Huovisen novellihahmo, joka huuteli sängyn alta hävyttömyyksiä, kun vaimon ystävättäret olivat käymässä.

Presidenttiaikanaan Medvedevillä oli maine jopa jonkin sortin liberaalina. Se tosin tarkoitti vain, että hän oli esimiestään Vladimir Putinia liberaalimpi. Medvedev oli osa Venäjän kleptokraattista ja autoritaarista eliittiä, mutta hänen taustansa muualla kuin KGB:ssä tuntui monista venäläisistä edistykseltä. Hän jopa päätti, että Venäjä äänestää tyhjää, kun YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi sotilasoperaation Libyassa – siitä huolimatta, että Putin olisi halunnut Venäjän estävän operaation.

Medvedevin uran perusta on kuitenkin ollut kuuliaisuus Putinille. Vaarattomuuttaan Medvedev oli päässyt presidentiksi, kun silloinen perustuslaki kielsi Putinia jatkamasta kolmannelle perättäiselle kaudelle. Putin palasi yhden kauden jälkeen. Vaihdos oli Medvedeville julkinen nöyryytys. Medvedevistä tuli paitsi vitsi myös symboli sille, ettei Putinin järjestelmässä ole mekanismia vallansiirrolle.

Uran perusta on ollut kuuliaisuus Putinille.

Lohdutukseksi Putin teki Medvedevistä pääministerin ja valtapuolue Yhtenäisen Venäjän johtajan. Niin Putin sai esiintyä ”hyvänä tsaarina”, kun kiukku kohdistui Medvedeviin. Kunnes hänet siirrettiin federaation turvallisuusneuvostoon.

Medvedevin purkauksissa on varmaan mukana katkeruutta eri suuntiin, pettymystä ja vihaa, mutta ne eivät ole satunnaisia älähdyksiä. Ne ovat yritys säilyä relevanttina ja pysyä mukana vaihtoehtona, jos varamiestä taas tarvitaan.

Ihan tarkasti ottaen Medvedev ei olekaan ”Jutta Grahnin mies”, vielä. Jutta Grahnin miehen pääyleisö oli Jutta Grahn, joka piti huutelusta. Medvedev vasta yrittää hurmata Venäjän eliitin koviksia jutuillaan.

Hänen pitää tosin vielä koventaa ääntään. Sellainen on meno Moskovassa nykyisin.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide