Liikkumattomuudessa ei ole kyse laiskuudesta

Panostus tämän päivän korkeakoululiikuntaan on sijoitus huomisen työkykyyn.

Hyvä opiskelukyky luo pohjan hyvälle työkyvylle.

21.1. 2:00 | Päivitetty 21.1. 11:48

Helsingin Sanomien kirjoitus (14.1.) puuttui erittäin tärkeään kysymykseen liikkumattomuuden syistä ja sen mahdollisista ratkaisuista. Valtakunnallinen keskustelu liikkumattomuudesta on tervetullutta, sillä se on koko yhteiskuntaa koskettava haaste, jonka ratkaisut ovat laajoja ja rakenteellisia.

Lasten ja nuorten liikkumattomuus herättää yleensä eniten huolta, mutta korkeakouluopiskelijat ja nuoret aikuiset unohtuvat keskustelusta usein kokonaan.

Näin kävi esimerkiksi Urheilugaalan yhteydessä järjestetyssä puheenjohtajatentissä. Kaava on tuttu jo koronapandemian ajalta: lähes 300 000 ihmisen muodostama joukko jää omilleen paitsioon, vaikka kyse on Suomen kannalta elintärkeästä ryhmästä. Tämän päivän korkeakouluopiskelijat ovat lähitulevaisuuden työvoimaa, jonka hyvä opiskelukyky luo pohjan hyvälle työkyvylle. Olisi kohtuutonta jättää tämä ryhmä jälleen suuren yhteiskunnallisen keskustelun ulkopuolelle.

Liikkumattomuudessa ei ole kyse laiskuudesta, eikä se ratkea moralisoimalla. Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa (2021) 40 prosenttia korkeakouluopiskelijoista kertoi kärsivänsä ahdistus- ja masennusoireista. Säännöllisesti liikkuvat oireilevat vähemmän. Pakottamalla ei kuitenkaan saada ketään liikkeelle varsinkaan silloin, kun arkiset askareet tuntuvat ylitsepääsemättömän raskailta.

Mielenterveyskriisi vaatii monialaisia ratkaisuja, joissa liikkumisella on oma osansa. Esimerkiksi Liikkuva korkeakoulu -toiminnalla lisätään liikkumismahdollisuuksia kampuksille opiskelupäivän lomaan. Korkeakoululiikunnan palveluista voi löytyä matalan kynnyksen lajikokeiluja. Jos opiskelijat vielä huomioitaisiin liikuntalaissa omana ryhmänään lasten ja nuorten rinnalla, tulisivat heidän tarpeensa paremmin huomioiduiksi liikkumisen edistämisessä.

Panostus tämän päivän korkeakoululiikuntaan on sijoitus huomisen työkykyyn.

Emilia Junnila

puheenjohtaja

Opiskelijoiden liikuntaliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide