Käytännön suojelutyö perustuu meren tilan seurantaan ja tutkimukseen

Tarvitsemme Seilissä sijaitsevaa Saaristomeren tutkimuslaitosta.

Rakkohauru kasvoi Seilin yhteysaluslaiturin samentuneessa vedessä kesäkuussa 2021.

23.1. 2:00

Tutkijatohtorit Julia Fält-Nardmann ja Heta Rousi huomauttivat (HS Mielipide 16.1.), että Kevon ja Seilin tutkimusasemien lakkauttaminen olisi lyhytnäköistä.

Käytännön merenpelastajan, kuten John Nurmisen säätiön, näkökulmasta Itämeren tulevaisuus riippuu merentutkimuksen tulevaisuudesta. Tarvitsemme Seilissä sijaitsevaa Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitosta. Kaikki käytännön suojelutyö – sen vaikutusarviointi ja tehokkuus – perustuu meren tilan seurantaan ja tutkimukseen. Seurannan tulosten ja pitkien aikasarjojen avulla tuotetaan muun muassa mallinnuksia, joiden avulla etsitään keinoja parantaa meren ekologista tilaa.

Seilin tutkimusasema on erittäin tärkeässä roolissa pahasti rehevöityneen Saaristomeren tilan ja siihen kohdistettujen pelastustoimenpiteiden tulosten seurannassa.

Seilin vahvuutena koko Itämeren merentutkimuksen verkostossa ovat 1960-luvulla aloitetut meren tilaa kuvaavat havaintosarjat, jotka ovat välttämättömiä laajamittaisten ympäristömuutosten vaikutusten ymmärtämiselle. Seilin tutkimuslaitoksen laitteistoja on viime vuosien aikana kehitetty suunnitelmallisesti, jotta pitkäaikaisten ja akuuttien ympäristökysymysten syitä ja seurauksia kyetään kunnolla ymmärtämään.

Esimerkiksi ilmastonmuutoksen tehokkaassa ja kokonaisvaltaisessa tutkimuksessa Seilin sijainti Saaristomerellä yhdessä samalla alueella tehtävän meriympäristötyön seurannan kanssa on elintärkeää. Seili myös edustaa Saaristomerta useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa, joihin Turun yliopisto on sopimuksilla sitoutunut. Seilin aseman kohtalolla on vaikutus näiden verkostojen toimintaan.

Jo nykyinen geopoliittinen tilanne ja taloudelle jatkuvasti painetta luova ilmastonmuutos vaativat kotimaisten tutkimusasemien työtä oikeiden ja tehokkaimpien toimien tunnistamiseksi.

Annamari Arrakoski-Engardt

toimitusjohtaja

John Nurmisen säätiö

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide