Passitoimisto palvelee kuin tsaarinajan virkamies

Onko kohtuullista, että kansalaiset joutuvat käyttämään työaikaansa jonossa odottamiseen?

Ihmiset jonottivat Pasilan poliisiasemalle keväällä 2022.

20.1. 2:00

Tytär tarvitsi uuden passin. Hakemus tehtiin netissä, mutta vielä piti käydä antamassa sormenjälki.

Olimme Pasilan passitoimistossa heti aamukahdeksalta ja saimme jonotusnumeron 14. Jono ei aikoihin lähtenyt liikkeelle. Sittenkin ilman ajanvarausta olevia palveli vain yksi luukku, johon välillä otettiin muitakin.

Siinä meitä istui alamaisia hiljaisuuden vallitessa katsomassa, miten numerot vaihtuivat arvaamattomalla tavalla tauluissa ja luukuissa. Ihmisiä, joilta voisi jotain kysyä, ei ole paikalla, joten omia asioitaan toimittamaan meneviltä virastotalon muilta työntekijöiltä yritetään kysellä ”olenkohan oikeassa jonossa” -tyyppisiä kysymyksiä.

Tunnin odotuksen jälkeen rohkaistuin työntämään pääni vapaana olevan virkailijan luukkuun ja kysymään tilannetta. Ihmettelin sekä hitautta että sitä, että meille oli käytössä vain yksi luukku.

”On aivan oma ratkaisu, odotatteko vai ette”, vastasi virkailija tylysti.

Onko? Kansalaiset tarvitsevat passin todistaakseen henkilöllisyytensä. Palvelu tätä varten järjestetään verovaroista. Olisikohan palvelun järjestämisessä kehittämisen mahdollisuutta?

Pääsimme jättämään sormenjäljen tunti ja neljäkymmentä minuuttia siitä, kun olimme tulleet paikalle. Onko kohtuullista, että kansalaiset joutuvat käyttämään työaikaansa jonossa odottamiseen? Netissä asia hoituu pitkälle itsepalveluna, mutta ihmispalvelut luovat pullonkaulan. Heijastaako alamaiselle lausuttu tyly vastaus viraston ilmapiiriä?

Virkailija, joka meitä lopulta palveli, oli asiallinen ja ystävällinen, siitä lämmin kiitos!

Marja Pekkanen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide