Riittävä tieto kristinuskosta on välttämätön osa yleissivistystä

Yhteisestä katsomusaineesta muissa Pohjoismaissa saadut kokemukset tulisi tutkia.

19.1. 2:00

Pääkirjoituksessa (HS 17.1.) annettiin vahva tuki opetusministeri Li Anderssonin (vas) katsomusopetuksen uudistuspyrkimyksille. Tässä vaiheessa Andersson tarjoaa kahta ratkaisumallia: kaikille yhteistä tai oppilaan vapaaseen valintaan perustuvaa katsomusopetusta. Jälkimmäinen tuskin on realistinen, koska opetuksen laatu ja yhteinen tietopohja saattaisivat vaihdella kohtuuttomasti ja organisointi olisi kallista ja työlästä.

Tavoite yhteisestä katsomusaineesta on ymmärrettävä. Pääkirjoitus viittasi muihin Pohjoismaihin, joissa tämä käytäntö on ollut jo pitkään. Tulisikin tutkia näistä saatujen kokemusten hyvät ja huonot puolet.

Piispa Mari Leppäsen (HS Kolumni 3.1.) myönteinen kannanotto yhteisen katsomusaineen suuntaan sisältää odotuksen, että sekä luterilainen että ortodoksinen kirkko ottavat enemmän vastuuta kristinuskoa ja kirkkoa koskevan tiedon opettamisesta lapsille ja nuorille. Tämä edellyttää toimivaa yhteistyötä kirkon ja koulun välillä. Oman uskonnon opetuksen perintöä tulee vaalia ja uskonnollisten vähemmistöjen tarpeista huolehtia erityisratkaisuilla. Uudistus haastaakin sekä koulumme että poliittiset päättäjät ottamaan huomioon kaikki osapuolet ja muistamaan, että koulu palvelee koko yhteiskuntaa.

Myös maallistuvassa ja moniarvoisessa yhteiskunnassa kristinuskon perusteiden hallitseminen on välttämätön osa yleissivistystä.

Veikko Pöyhönen

opetusneuvos, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide