Kaupunkipuu puhdistaa ja kaunistaa

Kaupunkiympäristössä luontaisten puiden ja puustojen säilyttäminen rakentamisen yhteydessä on kannattavaa.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan uusi kaupunkipuu on pitkään päästölähde. Nämä Helsingin Mechelininkadun puut kuvattiin vuonna 2019.

20.1. 2:00

Helsingin Sanomien jutussa (15.1.) kerrottiin, että uudet kaupunkipuut ovat vuosia päästölähteitä. Jutussa tuotiin hyvin esille hiili, sen varastot ja päästöt. Puiden hyödyistä mainittiin varjostus ja viilennys.

Kaupunkipuilla on myös muita, toisiinsa liittyviä hyötyjä: ainakin ilman puhdistaminen pölystä ja muista kiinteistä epäpuhtauksista, tuulensuojan tarjoaminen, melun vaimentaminen, vesitalouden sääntely, luontotunteen antaminen lintuineen, hyönteisineen ja tuoksuineen, ympäristön kaunistaminen ja viihtyisyyden luominen.

Jutussa todettiin myös, että olemassa olevien puiden säilyttäminen kannattaa. Olemassa olevien puiden ja puustojen säilyttäminen on myös taloudellisesti erittäin merkittävää, sillä uusien istuttaminen maksaa etenkin kookkaampia taimia käytettäessä. Tässä ei aina huomata luonnon omaa uudistamista – esimerkiksi koivun luontaisia taimia ei juurikaan hyödynnetä.

Kaupunkiympäristössä luontaisten puiden ja puustojen säilyttäminen rakentamisen yhteydessä on kannattavaa. Tämä kuitenkin edellyttää rakennettavien alueiden puustojen hoitoa, jotta riittävän elinvoimaisia ja samalla kauniita puita on tarjolla.

Risto Savolainen

metsänhoitaja, Helsingin ja Espoon palveluksessa 1979–1991, eläkeläinen

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide