Koettuun työkykyyn vaikuttavat monet asiat

Lääkäreitä ohjeistetaan merkitsemään työkykyä kuvaaviin lääkärinlausuntoihin sairauksien diagnoosit tärkeysjärjestyksessä.

Vain diagnosoidut sairaudet antavat oikeuden sairauspäivärahaan tai työkyvyttömyyseläkkeeseen.

23.1. 2:00

Työterveyslääkäri Markku Seuri kirjoitti (HS Mielipide 17.1.) työkyvyttömyyden syiksi tilastoituvan osittain väärät syyt, koska vain ensimmäiseksi asetettu diagnoosi lääkärinlausunnossa on merkitsevä. Kelan sairauspäiväraharatkaisuissa todellakin vain ensimmäinen diagnoosi tilastoituu, mutta työkyvyttömyyseläkettä hakiessa järjestelmään kirjataan kolme ensimmäistä diagnoosia. Kun työkyvyttömyyseläkkeestä tehdään etuusratkaisu, huomioidaan kaikki diagnoosit.

Lääkäreitä ohjeistetaan merkitsemään työkykyä kuvaaviin lääkärinlausuntoihin sairauksien diagnoosit tärkeysjärjestyksessä, mutta vakuutuslaitoksessa järjestys voi arvioinnin perusteella muuttua. Ihminen on psykofyysissosiaalinen kokonaisuus, ja varsinkin koettuun työkykyyn vaikuttavat usein monet tekijät samanaikaisesti. Näistä lääkärinlausuntoihin kirjautuu tekijöitä diagnooseiksi tai maininnaksi lausunnon tekstiin vaihteleva määrä. Esimerkiksi päihteiden haitallista käyttöä tai lihavuutta ei monesti lausunnossa kuvata lainkaan työkykyyn vaikuttavina tekijöinä.

Lääkärinlausuntojen laajuus ja laatu vaihtelevat muutoinkin huomattavasti. Sairauspäivärahaan tai työkyvyttömyyseläkkeeseen syntyy oikeus vain diagnosoitujen sairauksien aiheuttamien rajoitteiden perusteella. Mahdolliset taustatekijät tai sairauksien elämäntavoista aiheutuvat perussyyt eivät sinällään oikeuta etuuteen.

Työkyvyttömyyden syynä ovat aiempaa harvemmin tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Tämä johtuu fyysisesti kuormittavien työtehtävien vähentymisestä ja työelämän muutoksesta laajemmin. Kognitiivinen kuormitus ja osaamisvaatimukset ovat kasvaneet kaikissa ammateissa. Sairauden ja työkyvyn käsitteet ovat siis ajasta ja kulttuurista riippuvaisia. Tämä heijastuu myös psykososiaalisten tukimuotojen, kuten kuntoutuspsykoterapian, ja niiden kehittämisen lisääntyneeseen tarpeeseen.

Riittävän tarkka ja monipuolinen tilastointi auttaa luomaan tilannekuvaa työkyvyttömyyden syistä, mutta nykyinen sosiaalivakuutusjärjestelmämme edellyttää lääkäreiltä ja vakuutuslaitoksilta keskittymistä lääketieteen keinoin todennettavissa olevien sairauksien arviointiin.

Janne Leinonen

johtava ylilääkäri, Kela

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide