Finanssivalvonta ei edellytä tiekunnilta yritystilejä

Finanssivalvonta ei anna ohjeita siitä, mitä tuotteita tai palveluita pankkien tulee asiakkailleen tarjota.

20.1. 2:00

Jyrki Pinomaa kirjoitti (HS Mielipide 18.1.), että pankit edellyttävät Finanssivalvonnan ohjeisiin vedoten tiekuntien tilien muuttamista yritystileiksi. Finanssivalvonta on antanut 25. toukokuuta 2020 kannanoton tiekuntien ja vesiosuuskuntien asiakkaan tuntemisen menettelyistä. Kannanotto on kokonaisuudessaan luettavissa Finanssivalvonnan nettisivuilla. Finanssivalvonta ei anna ohjeita siitä, mitä tuotteita tai palveluita pankkien tulee asiakkailleen tarjota.

Kannanoton pääpaino on siinä, että tieosuuskuntien tuntemisessa voidaan noudattaa niin kutsuttua yksinkertaistettua menettelyä, mikäli asiakkaan rahanpesun riski arvioidaan vähäiseksi. Finanssivalvonnan mukaan tiekunnilta ei tule edellyttää asiakassuhteen avaamiseksi tai jatkamiseksi sitä, että tiekunnat rekisteröityvät yritys- ja yhteisötietojärjestelmään muutoin kuin silloin, kun tiekunnat harjoittavat yritys- ja yhteisötietolain 3. pykälässä säädettyä toimintaa ja rekisteröinnin edellytykset siten täyttyvät. Finanssivalvonnan mielestä tie- ja vesiosuuskuntien tulisi saada y-tunnus nykyistä helpommin, jotta ne voitaisiin identifioida oikeushenkilöiksi.

Pekka Vasara

rahanpesun estäminen, Finanssivalvonta

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide