Jos elämästä puuttuu merkitys, tee jotakin vaivalloista

Ponnistelun puute surkastuttaa ruumiin ja pehmentää pään.

23.1. 2:00 | Päivitetty 23.1. 7:14

Tuntuuko elämä ontolta ja merkityksettö­mältä? Silloin kannattaa tehdä jotakin vaivalloista.

Tällaiseen ajatukseen päätyy, kun lukee viime vuoden Tieto-Finlandialla palkittua teosta Vaivan arvoista. Siinä kirjailija Ville-Juhani Sutinen esittää, että vaivannäkö tuottaa merkitystä.

”Pitkiä ja vaikeita romaaneja ei tosiasiassa syrjitä sen vuoksi, että ne ovat pitkiä ja vaikeita, vaan siksi, että niiden eetos ilmiöinä toimii muistutuksena siitä, että helppo elämä ei ole pätevillä argumenteilla puolustettu oikea ratkaisu, vaan mukavuussyistä omaksuttu tapa, joka sivuuttaa vaivan avulla saavutettavan merkityksen”, Sutinen kirjoittaa.

Tietäkää siis kaikki mukavuudentavoittelijat, jäätte paitsi vaivan avulla syntyvästä merkityksestä!

Sielu ja ruumis ovat saman kokonaisuuden osia, ja molemmat kaipaavat ravintoa. Siksi merkitystä voi tuottaa myös fyysinen ponnistelu.

Tänäkin talvena olen nähnyt, kun joku siteeraa Aaro Hellaakosken tunnettuja sanoja: ”Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.”

Hellaakoski oli paitsi runoilija myös maantieteilijä. Voi olettaa, että Suomen maastoja kiertäessä umpihanki tuli hänelle tutuksi – mies tiesi, mistä sanaili.

Vapaus kulkea omia väyliään luo merkityksellisyyden tunteen, mutta sillä on hintansa: hiki. Kokeilkaa vaikka siirtyä auratulta uralta tai latukoneen jäljeltä upottavaan hankeen. Vauhti hidastuu, syke nousee, paita alkaa kastua. Kun itse avaa latunsa, tuntee työn jäsenissään.

Aiheen liepeillä on itsekeskeisen elitismin vaara. ”Katsokaa minua, luen vaikeita kirjoja ja juoksen maratoneja.”

Mutta kun katsotaan pintaa syvemmälle, asia on tärkeä. Ihmistä ei nimittäin ole tehty liian helppoihin oloihin. Ruumis surkastuu ja pää pehmenee, jos ne eivät saa uudenlaisia ärsykkeitä.

Ympäröivä kulttuuri suosii helppoutta.

Kyse ei ole vain yksilöistä. Kirjassaan Ville-Juhani Sutinen nostaa asian koskemaan koko ihmisyhteisöä. Hän väittää, että elämme ”perstuntuman paradigmaa” eli aikaa, jossa asioihin perehtyminen on kokenut lähes totaalisen arvonmenetyksen. Hän kirjoittaa, että kulttuuri antaa nykyään oikeuden päästä helpolla.

Pysäyttävä ajatus. Jos vaivannäkö tuottaa merkitystä ja jos ympäröivä kulttuuri samaan aikaan suosii helppoutta, onko ihme, jos moni on hukassa.

Asioiden muuttaminen kuulostaa – no, vaivalloiselta.

Kirjoittaja on HS:n datadeskin tuottaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide