Apteekkarit kannattavat uudistuksia

Apteekkisääntelyn tulee jatkossakin perustua terveydenhuollon tavoitteisiin.

23.1. 2:00

Pääkirjoituksessa (HS 17.1.) annettiin ymmärtää, että apteekkarit jarruttavat apteekkialan uudistuksia. Tämä ei vastaa todellisuutta.

Olemme esittäneet pelkästään tämän hallituskauden aikana lääkekustannuksia laskevaa apteekkitalouden uudistamista, kirittäneet sosiaali- ja terveysministeriön lääkeasioiden uudistusta ja kannattaneet lääkelain muutoksia, joilla muun muassa sujuvoitettiin apteekkilupaprosesseja ja helpotettiin uusien apteekkien perustamista.

Eduskunta käsittelee parhaillaan biologisten lääkkeiden sisällyttämistä lääkevaihdon piiriin lääkekustannusten kasvun hillitsemiseksi. Lakiesityksen valmistelu käynnistyi aloitteestamme.

Viime vaalikaudella esitimme uusien apteekkien perustamista väestöltään kasvaville alueille, minkä seurauksena Suomeen on perustettu yli 40 uutta apteekkia – pelkästään pääkaupunkiseudulle 15. Kilpailua on lisätty myös apteekkien sijaintialueita yhdistämällä.

Vuodenvaihteessa apteekeilta leikattiin yli 20 miljoonaa euroa tiukentuvan hoitajamitoituksen rahoittamiseksi. Leikkaus toteutti myös lääkeasioiden uudistuksen keskeisen tavoitteen, jolla pienennettiin apteekkien osuutta lääkehoidon kustannuksista.

Inflaatio on nostanut kuluttajahintoja lähes kaikissa muissa tuoteryhmissä paitsi lääkkeissä, joissa kuluttajan eduksi toimiva hintasääntely on päinvastoin laskenut hintoja.

Tulevalle vaalikaudelle esitämme apteekkitalouden rakenteellisen remontin lisäksi uudistuksia, joilla muun muassa parannettaisiin ikääntyneiden lääkitysturvallisuutta ja tuettaisiin omaishoitajia lääkehoidon toteutuksessa hyvinvointialueilla.

Uudistuminen on välttämätöntä kaikilla toimialoilla. Uudistuksia pitää kuitenkin toteuttaa harkitusti, vaiheittain ja vaikutuksia seuraten. Kilpailua kannattaa edistää asiakas- ja potilasturvallisuuden parantamiseksi ja apteekkipalveluiden kehittämiseksi, mutta ei lääkkeiden myynnin ja tarpeettoman käytön lisäämiseksi.

Apteekit ovat osa terveydenhuoltoa ja toteuttavat julkista palvelutehtävää. Siksi apteekkisääntelyn tulee jatkossakin perustua terveydenhuollon tavoitteisiin. Kertarysäyksellä tehdyn taksiuudistuksen virheitä ei kannata toistaa.

Risto Kanerva

puheenjohtaja

Suomen apteekkariliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide